Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Zo vaak zou je je haarborstel moeten vervangen

haarborstel-vervangen.jpg

Heb jij ook altijd een haarborstel in je tas zitten? Hartstikke handig, maar ongeacht of je ‘m steeds netjes opbergt of rond laat slingeren is het al snel een feest voor bacteriën en een verzamelplek voor roos en gist. Niet een heel prettig idee dat je dat vervolgens weer door je net gewassen lokken en over je hoofdhuid haalt. Daarom zou je je haarborstel eigenlijk zó vaak moeten vervangen.  

Dat is een stuk vaker dan wij dachten. 

Je haarborstel vervangen 

Naast al die bacteriën, roos, gist, stof en andere ingrediënten die zich dagelijks in jouw haarborstel verzamelen en opstapelen kan ook het langdurig gebruik van dezelfde borstel ervoor zorgen dat je je haar beschadigt. Dat komt doordat ‘ie na verloop van tijd slijt en bijvoorbeeld kromme borstelharen krijgt.

Haarstylist Sabit Hantal legt aan Byrdie uit dat je haar hierdoor sneller kan breken en je ook eerder last krijgt van gespleten haarpunten. Hoog tijd om die haarborstel dus regelmatig te vervangen. Dat zou je volgens haarstylist en beautyblogger Dawn Clemens het beste elke zes tot twaalf maanden moeten doen. Zeker als je een plastic of rubberen borstel gebruikt. 

Natuurlijk hangt het ook af van de kwaliteit van je haarborstel, de (hoeveelheid) producten die je gebruikt en van je haartype en textuur wanneer het tijd is om ‘m weg te doen. Zo ben je bij dik en/of krullend haar, en bij haar met veel verzorging- of stijgingsproducten sneller aan een nieuwe borstel toe. Maar al met al is jaarlijks een nieuw exemplaar volgens haarstylist Clemens een goed uitgangspunt voor iedereen.

Andere signalen

Daarnaast kun je ook zien dat het tijd is voor vervanging als je haarborstelpinnen of -haren op de borstel mist, of als deze krom staan. In dat geval kan het je haar en hoofdhuid dus beschadigen. Ook wanneer je haarborstel dusdanig vies is dat je ‘m niet meer goed schoon krijgt, bijvoorbeeld als de haren of pluisjes niet meer uit de borstel gaan, is het tijd om ‘m te vervangen. Heb je een borstel met een kussentje waar de borstelharen of pinnen in zitten? Let dan op of er scheuren in zitten of dat het kussentje te zacht is geworden. Ook dan is het tijd voor een nieuwe.

Lees ook: Bah, dit is de reden waarom je je stijltang vaker zou moeten schoonmaken

Tussentijds onderhouden 

Om je haarborstel zo lang en hygiënisch mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk om tussendoor altijd de haren uit de borstel te halen en ‘m af en toe een grondige opfrisbeurt te geven. Dat doe je door ‘m onder warm water en met een beetje shampoo uit te spoelen. Schut de borstel daarna uit en laat ‘m goed opdrogen. Als je een plastic haarborstel hebt, kun je ‘m ook zo’n twintig minuten in een bak met water en een beetje shampoo laten weken.

Heb je een houten haarborstel? Wees dan iets voorzichtiger, deze kunnen namelijk niet goed tegen water. Probeer in dat geval om zo veel mogelijk alleen de borstelharen nat te maken en ‘m goed te laten drogen. Je kunt je haarborstel het beste wekelijks schoonmaken. Vind je dat wel erg vaak? Doe het dan minimaal één keer per maand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Marie Claire, Byrdie
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant