Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Hoe het komt dat we meer last hebben van haaruitval in het najaar

meer-haaruitval-najaar.jpg

Een verstopt doucheputje, een borstel vol losse haren… Merk je dat jouw haar er in het najaar met grotere hoeveelheden uitvalt dan in het voorjaar? Dat hoeft niet direct reden tot paniek te zijn. Vaak is er een logische verklaring voor.

Elk najaar is het weer raak: je haar lijkt er in de herfst en winter met bossen uit te vallen, terwijl dat in de rest van het jaar best meevalt. En dat lijkt niet alleen zo, maar ís ook echt zo. “Haaruitval is afhankelijk van de periode van het jaar,” legt Francesca Fusco uit aan Refinery29. “Vanaf de herfst begin je meer haren te verliezen, vanaf de lente vermindert dat weer,” aldus de dermatoloog. “Het hoogtepunt wat betreft haaruitval is de winter, terwijl je in de zomer de minste haren verliest.” Het blijkt een slim trucje van Moeder Natuur: “Dit werkt zo omdat we in de warmere seizoenen meer haar nodig hebben om ons te beschermen tegen UV-schade.”

Daarnaast spelen de verschillende fases waarin je haar groeit een rol. In het najaar zijn veel haren aan het einde van het groeiproces, waardoor ze uitvallen. “Als er sprake is van overmatige haaruitval, merk je dat meteen,” aldus haardeskundige Silvia Pagani tegenover Trendystyle.net. “In dat geval is het belangrijk om een arts te raadplegen en de oorzaak te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met ziekte, medicijngebruik of een hoofdhuidinfectie.”

Stress

Wat je niet moet vergeten, is dat we dagelijks zo’n 60 tot 150 haren verliezen – zowel vrouwen als mannen. Daarnaast kan de hoeveelheid haaruitval verband houden met hoe vaak je je haar wast. Ook factoren als stress en een vitaminetekort kunnen een rol spelen. Welke vitaminen het beste zijn voor je haar? Ontdek hier welke supplementen je nodig hebt voor glanzend haar, tegen grijze lokken én natuurlijk tegen haaruitval.

Bron | hln.be, libelle.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk deze video

Schrijfster Esther Verhoef komt naar Margriet Winter Fair. Bekijk hieronder wat vriendinnen Ingrid en Liezet graag aan Esther zouden willen vragen. De schrijfster, van wie afgelopen juni het boek Nazomer verscheen, is van 21 tot en met 23 november aanwezig op de fair.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant