Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Zo kom je van donkere kringen en wallen onder je ogen af

zo-kom-je-van-donkere-kringen-en-wallen-onder-je-ogen-af.jpg

Wallen of donkere kringen onder je ogen kunnen een direct bewijs zijn van een tekort aan slaap. Maar hoe ontstaan ze? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

We geven je uitleg én tips.

Dunste huid van je lichaam

De huid rond de ogen behoort tot de dunste van het lichaam. Het voordeel daarvan is dat je huid daardoor alle ruimte heeft om zich aan te passen aan de verschillende lichtomstandigheden. Bovendien zorgt het voor expressie in je gezicht. Hoe ouder je wordt, hoe minder elastisch de huid wordt. De huid rondom je ogen wordt wel dunner. Hoe snel dat gaat, is per persoon verschillend. Het hangt af van externe omstandigheden zoals zonlicht, sigarettenrook en andere vervuiling.

Donkere kringen

De huid rond de ogen is zo dun dat de onderliggende bloedvaatjes en spieren erdoorheen kunnen schijnen. Daarom zie je die donkere kringen. Maar de verkleuring kan ook veroorzaakt worden door ophopend pigment. Vermoeidheid, ontstekingen en allergie kunnen die pigmentophoping versterken.

Wallen

Wallen worden veroorzaakt door vochtophopingen onder de dunne huid. Dat gebeurt niet alleen wanneer je weinig slaapt, het kan ook een gevolg zijn van allergische reacties, verkoudheid, huilen, stress, alcohol en zout. Waarom juist onder je ogen ophopingen ontstaan, is voor veel wetenschappers nog een raadsel. Sommige deskundigen denken dat zwaartekracht een rol speelt.

Als we liggend slapen, verdeelt het vocht zich over het hele lichaam. Zodra we opstaan, zakt dat langzaam weer naar beneden. Ook wordt de huid in de bovenste helft van het lichaam dunner door die ontwatering. Dat verklaart ook waarom wallen vaak aan het einde van de dag minder zichtbaar zijn dan ’s ochtends. De wallen zakken letterlijk af.

Zo kom je van donkere kringen en wallen af

Wil je graag ’s ochtends al van je wallen af? De goedkoopste oplossing is een lichte oogmassage, water drinken en veel knipperen. Ook zijn er speciale oogcrèmes verkrijgbaar die helpen om de donkere plekken te verminderen.”Die oogcrèmes zullen er voornamelijk voor zorgen dat de opperhuid wat dikker wordt, waardoor de kleur van de onderliggende spier minder zichtbaar wordt”, legt dermatoloog Thomas Maselis uit.

“Ze bevatten daarnaast ook vaak stofjes die het licht reflecteren, waardoor de donkere kringen minder opvallen.” Ook cafeïne werkt. “Dit wordt ook vaak in oogproducten gebruikt en drijft vocht af door verkoeling. Er zijn ook speciale crèmes die voor vaatvernauwing zorgen, wat helpt tegen de blauwpaarse kleur, maar het effect daarvan is wel maar licht en tijdelijk.”

Bron | NRC, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant