Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Help! Krijg ik hier pukkels van?!

pukkel.png

Hè bah, een pukkel. Niet alleen in de puberteit kun je hier last van hebben, maar ook op latere leeftijd. Bekend is dat door hormonale schommelingen, bepaald voedsel en bijvoorbeeld stress, puistjes de kop op kunnen steken. Maar wist je dat er ook alledaagse producten zijn die voor pukkels kunnen zorgen? Een overzicht, plus wat je ertegen kunt doen.

1. Haarproducten

Je realiseert je het wellicht niet direct, maar haarproducten bevatten vet- en oliesubstanties die de huid van het gezicht kunnen irriteren. Het goedje laat een filmpje achter op de huid en kan de poriën verstoppen. Hierdoor ontstaan pukkeltjes op de slapen en langs de haargrens. Ook sulfaten in shampoo die ervoor zorgen dat je shampoo gaat schuimen, kunnen een filmpje op de huid achterlaten en op die manier een voedingsbodem voor bacteriën creëren.

Wat te doen?
Zorg ervoor dat je onder de douche eerst je haar wast en daarna pas je gezicht.

2. Het kussensloop

Huid- en haarverzorgingsproducten stapelen zich tijdens de nacht op in je kussensloop. Net als talg en bacteriën die van nature aanwezig zijn op je huid.

Wat te doen?
Door elke week je kussensloop te verversen geef je puistjes minder kans. Keer je kussensloop halverwege de week om naar de ‘schone’ kant.

3. De telefoon

Smartphones worden de hele dag aangeraakt en zijn daardoor een bron van bacteriën. Toch houd je deze meerdere malen per dag tegen je wang. Gevolg: smartphone-puist.

Wat te doen?
Neem je telefoon geregeld af met een antibacterieel doekje om pukkelleed te voorkomen.

4. Bril en zonnebrillen

Talg en bacteriën hechten zich aan je bril. Zeker als je met je bril gaat sporten of met je zonnebril in de zon gaat zitten. Wil je niet.

Wat te doen?
Ook hier: even met een antibacterieel doekje erover. Houd rekening met de coating van je bril, vraag desnoods advies aan de opticien.

5. Je vingers

Pukkels kunnen ook worden veroorzaakt doordat je met je handen aan je gezicht hebt gezeten. Je handen ‘pikken’ nou eenmaal veel bacteriën op (van lichtknop, toetsenbord, waterkraan).

Wat te doen?
Tip: zo veel mogelijk van je gezicht afblijven. Lijkt makkelijk, maar dat is nog best een klus. Ook geregeld handen wassen is natuurlijk handig.

6. Washandjes

‘Natte’ producten zoals gezichtsborstels en washandjes zijn een heerlijke kweekvijver voor bacteriën die puistjes veroorzaken.

Wat te doen?
Zorg ervoor dat je de gezichtsborstel na gebruik goed, en zo snel mogelijk, droog maakt met de handdoek. Dus niet nat opbergen. Zo krijgen bacteriën minder kans. Vervang een gezichtsborstel elke zes weken.
Washandjes kun je het best maar één keer gebruiken en daarna in de wasmachine werpen.

Waar krijg jij puistjes van?

 

 

Ook interessant