Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Last van haaruitval? Misschien komt het wel door je shampoo

haaruitval-door-shampoo-dit-ingredient-wil-je-vermijden.jpg

Heb je de laatste tijd ineens meer last van haaruitval dan normaal? Dat kan onder andere komen door ouderdom, de overgang, een gebrek aan voedingsstoffen of stress. Maar de grote boosdoener van haaruitval zou ook je shampoo kunnen zijn. We vertellen je welk ingrediënt je beter kunt vermijden.

En dat kan ook meteen een geïrriteerde hoofdhuid voorkomen. 

Haaruitval door shampoo

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, en laten we vooropstellen dat een paar haren verliezen niets is om je zorgen over te maken. Gemiddeld verliezen we namelijk zo’n 50 tot 120 haren per dag. Pas als die uitgevallen haren niet meer terugroeien kun je last krijgt van dun haar of kale plekken. Logisch dat je daarom de oorzaken voor haaruitval zo veel mogelijk wilt beperken.

Aan de overgang of ouderdom kun je simpelweg niet zoveel doen, maar je kunt haaruitval door shampoo wel voorkomen. Ga daarom eens door de ingrediëntenlijst heen. Zitten er siliconen in je shampoo? Dan heb je de boosdoener te pakken. Dat komt omdat siliconen een soort laagje op je haar en hoofdhuid achterlaten. Dermatoloog Orit Markowitz legt aan Byrdie uit dat je haar hierdoor verzwaart en het de haarfollikels blokkeert. En dat zorgt voor de haaruitval. 

Moeilijk te verwijderen 

Daarnaast legt tricholoog Gretchen Freise, die gespecialiseerd is in haarziekten en haarafwijkingen, uit dat sommige vormen van siliconen niet in water oplosbaar zijn. Hierdoor kan het product alleen maar verder opbouwen op je haar en hoofdhuid, en krijg je het met een normale douchebeurt maar lastig weg. Daardoor kan het probleem alleen maar erger worden. Je hebt eigenlijk echt een goede reinigende shampoo nodig om het siliconenlaagje weer weg te krijgen. 

Lees ook: 6 fouten die je maakt tijdens het wassen van je haar

Geïrriteerde hoofdhuid

In heel veel haarproducten zit een type silicoon genaamd dimethicone. Ook hier waarschuwen experts voor, omdat het bijdraagt aan de productopbouw in je haar. Het vormt een soort ‘beschermende’ laag over je haar, maar dat zorgt er juist voor dat het vettig aanvoelt. Daarnaast houdt het vocht en voedingsstoffen tegen, en trekt het stof en viezigheid juist aan. Dat kan vervolgens leiden tot verstopte poriën op je hoofdhuid en huidirritatie. Als je dus naast haaruitval ook last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid, is het waarschijnlijk hoog tijd om van shampoo te veranderen. 

Bron | Byrdie, Marie Claire
Beeld | Getty Images

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60’ers gelukkiger zijn dan 50’ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant