Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Je haar verven als je last hebt van psoriasis, kan dat?

je-haar-verven-als-je-last-hebt-van-psoriasis-kan-dat.jpg

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening die op allerlei plekken op je lichaam kan ontstaan. Zo ook op je hoofdhuid. Daardoor kun je sommige shampoos en conditioners beter laten staan. Maar hoe zit dat met haarverf? Kun je veilig je haar verven als je last hebt van psoriasis op je hoofdhuid? 

Net als op andere delen van je lichaam zorgt psoriasis op je hoofdhuid voor een verdikking van de huid, waardoor er schilfering ontstaat. Dat legt dermatoloog dr. Sharon Wong aan Pop Sugar uit. Dat komt omdat psoriasis een chronische auto-immuunziekte is waarbij de celvernieuwing van je huid versnelt.

Psoriasis op je hoofdhuid

Psoriasis wordt veroorzaakt door interactie tussen genetica en je immuunsysteem, maar ook door omgevingsfactoren. Daarom moet je dus goed op de ingrediënten en chemicaliën letten in haarproducten. En dat soort ingrediënten zitten vaak ook in haarverf. 

Je haar verven als je psoriasis hebt 

Als je last hebt van psoriasis op je hoofdhuid is je haar verven niet altijd een goed idee. Zo kan de haarverf irritatie, ontstekingen en wondjes aan de hoofdhuid veroorzaken. Toch is je haar verven met psoriasis niet onmogelijk. Het hangt namelijk af van de ernst van de huidaandoening. Is de psoriasis op een bepaald moment rustig? Dan kun je volgens dermatoloog Wong je haren verven. Je kunt dit van tevoren voor de zekerheid ook overleggen met de huisarts. 

Lees ook: Psoriasisnagels: zó herken je ze (en dit kun je eraan doen)

Een allergie voor haarverf

Volgens de dermatoloog kun je niet alleen je huid irriteren met haarverf, maar kun je hier boven op de psoriasis ook nog een allergie voor ontwikkelen. Andersom kan een allergie voor haarverf niet leiden tot psoriasis, als je nog geen last had van deze huidaandoening. 

De juiste haarverf

Wanneer de psoriasis onder controle is kun je dus in principe zonder problemen je haar verven, al is het wel verstandig om daarbij het gebruik van ammoniak zo veel mogelijk te beperken. Vraag dus aan de kapper om haarverf zonder dit ingrediënt. Ook kunnen natuurlijke organische oliën psoriasis bij sommige mensen verergeren. Daarom kun je dat vaak ook beter vermijden in haarproducten.

Bron | Popsugar
Beeld | Getty Images

Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy’s en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant