Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Wetenschappers kunnen binnenkort voorspellen hoe snel jij rimpels krijgt

wetenschappers-kunnen-voorspellen-hoe-je-gezichtsveroudering-verloopt.jpg

We ontkomen er niet aan: allemaal krijgen we op den duur pigmentvlekjes, kraaienpootjes en/of andere rimpels. De een sneller dan de ander. Wetenschappers weten nu steeds meer over hoe dat per persoon kan verschillen.

In een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Communications, staat dat gezichtsveroudering voor een groot deel wordt bepaald door ons bloed. Wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde (Glasgow, Schotland) deden voor deze studie onderzoek onder 1.191 mensen tussen de 56 en 84 jaar. Zij werden onder de loep genomen en vier jaar later opnieuw.

Gezichtsveroudering

Voor het onderzoek werden de moleculen in de bloedstalen geanalyseerd, om te kijken of er verschillen waren tussen mensen die sneller verouderden en mensen die er jong uit bleven zien. Ze vonden twaalf stoffen in het metabolisme, die de snelheid en de mate van de gezichtsveroudering leken te bepalen. Als je deze twaalf stoffen in je bloed hebt, kan dat erop wijzen dat je sneller rimpels krijgt.

Lees ook
Deze notensoort helpt mogelijk om rimpels te herstellen

Sneller rimpels

Eerder was er nog maar weinig bekend over welke biologische factoren impact hebben op gezichtsveroudering. De onderzoekers willen zich daarom verder verdiepen in dit onderwerp. Ze denken dat ze binnenkort kunnen voorspellen of iemand met veel of weinig rimpels oud zal worden, ook bij twintigers en dertigers. De onderzoekers willen het verouderingsproces beter begrijpen, om er beter op in te kunnen spelen. Niet alleen op het gebied van anti-agingcrèmes, maar ook om te achterhalen hoe een patiënt zal reageren op intense behandelingen als chemotherapie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant