Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dít gebeurt er wanneer je een gezichtsmasker te lang laat zitten

dit-gebeurt-er-wanneer-je-een-gezichtsmasker-te-lang-te-laat-zitten.jpg

De ingrediënten voor een heerlijk ontspannen avond? Je favoriete serie, lekkere snacks én een gezichtsmasker. Maar pas op met hoe lang je het masker laat zitten. Als je hem té lang op je huid laat, heeft het juist een averechts effect.

Voor gezichtsmaskers gaat de uitspraak ‘hoe meer, hoe beter’ helaas niet op.

Oppassen met gezichtsmasker

De beloftes van een gezichtsmasker klinken vaak aantrekkelijk: zuiverend, verzorgend, hydraterend. Het is dan ook verleidelijk om het smeersel de hele dag op je gezicht te laten zitten voor een maximaal effect. Toch moet je hiermee oppassen. “Een masker te lang dragen kan je huid uitdrogen of je poriën verstoppen”, aldus Britse dermatoloog Andy Millward. Een zuiverend masker trekt bijvoorbeeld de natuurlijke oliën uit je huid, wat een uitdrogend effect heeft. Hydraterende maskers trekken juist ín je huid, wat ertoe kan leiden dat je poriën verstoppen. Hier krijg je juist puistjes en andere oneffenheden van. “Zeker met diepreinigende maskers moet je goed opletten”, benadrukt Millward. 

Lees ook:
Zelf een gezichtsmasker maken? Probeer eens één van deze recepten

Ingrediëntenlijstje

Volgens dermatoloog Natalia Spierings ligt het ook aan de ingrediënten die in het gezichtsmasker zitten. Bevat het zure bestanddelen, dan zul je je goed aan de tijd moeten houden die er op vermeld staat. “Wanneer je zo’n masker te lang laat zitten, kun je achterblijven met een geïrriteerde huid”, legt ze uit aan Metro UK. Het is daarom belangrijk om vooraf het ingrediëntenlijstje van je gezichtsmasker door te nemen. Stoffen waar je op moet letten zijn, bijvoorbeeld: salicyl-, glycol- en hyaluronzuur; zuren als deze vind je vaak in zuiverende, exfoliërende en voedende gezichtsmaskers. Ook kleimaskers kun je beter op tijd van je gezicht halen, waarschuwt Spierings. “Anders kunnen ze de huid van je gezicht uitdrogen.”

Geïrriteerde huid

Niet alleen kan je huid droog aanvoelen als je een gezichtsmasker er te lang op laat zitten, hij kan ook rood worden en flink gaan jeuken. “Houd je aan de tijd die op de verpakking staat om problemen te voorkomen”, aldus dokter Daron Seukeran. “Wij raden nooit aan om gezichtsmaskers langer te laten zitten dan in de bijsluiter staat, vanwege de irritatie die het kan veroorzaken”, zegt ook dermatoloog Ann van Strubarq van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen tegen het Belgische Het Laatste Nieuws. Niet alleen de tijd waarop je het masker laat zitten is belangrijk, maar ook hoe vaak je het gezichtsmasker opsmeert. Ook hier staan instructies voor op de verpakking, en dat is meestal niet vaker dan één à twee keer per week. Zo krijgt je huid tussendoor genoeg tijd om te herstellen.

Niet voor niets

Het is dus zeker níét zo dat je meer uit je gezichtsmasker haalt als je het langer laat zitten. Integendeel: het kan eigenlijk alleen maar schade aanrichten aan je huid. De inwerktijden worden niet voor niets vermeld. Dus hoe lekker je de volgende keer ook aan het ontspannen bent: je kunt maar beter een wekker zetten om je genietmomentje te onderbreken en het gezichtsmasker te verwijderen. Een likje hydraterende crème op je gezicht en je kunt weer heerlijk verder relaxen!

Bron | Metro UKFlaironline, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant