Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Heb je last van geribbelde nagels? Dít kun je ertegen doen

geribbelde-nagels.jpg

Je nagels kunnen je een hoop vertellen over je gezondheid. Zo kunnen ze geel uitslaan, er donkere strepen op zitten of juist witte lijnen ontstaan als er iets mis is in je lichaam. En zo kun je ook last hebben van diepe groeven in je nagels, ook wel geribbelde nagels genoemd. We leggen je uit wat je hiertegen kunt doen. 

En wat zijn eigenlijk de oorzaken van geribbelde nagels? 

Geribbelde nagels 

Het is niet helemaal duidelijk hoe geribbelde nagels precies ontstaan. Wel is er een onderscheid te maken in twee soorten: transversale groeven (groeven overdwars) en longitudinale groeven (groeven in de lengterichting van de nagels). Groeven of ribbels die horizontaal over je nagels lopen komen maar zelden voor. Geribbelde nagels kunnen zowel op je vingernagels als op je teennagels ontstaan. 

Ouderdomskwaal 

In de meeste gevallen betekenen geribbelde nagels niks ernstigs. Het wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. In dit geval lopen de groeven in de lengterichting van de nagel en kunnen ze grijswit tot geel gekleurd zijn. Groeven in de nagels bij ouderdom gaan bijna nooit gepaard met ernstige gezondheidsproblemen. 

Huidaandoening of ziekte

Geribbelde nagels kunnen in sommige gevallen ook een teken van een huidaandoening of een onderliggende ziekte zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van geribbelde nagels bij psoriasis. Bij diepe groeven die overdwars over je nagels lopen kunnen ze ook wijze op Beau’s lines. Dit is een soort tijdelijke groeistoornis en deze aandoening houdt ook verband met perifere vaatziekte of ongecontroleerde diabetes. Indien je last hebt van geribbelde nagels en deze niet vanzelf weer weggaan, is het dus verstandig om contact op te nemen met de huisarts. 

Lees ook: Witte lijnen of donkere plekken? Dit zeggen je nagels over je gezondheid

Gezonde nagels

Heb je last van geribbelde nagels? Dan kun je ze het beste regelmatig voeden met een fijne nagelolie of crème. Dit helpt om het vocht en vet in je nagels op peil te houden. Daarnaast kan regelmatig je nagels vijlen ook helpen om ze weer gezond te krijgen. Als laatste zou gezond en gevarieerd eten ook bijdrage aan gezonde nagels. Probeer daarom dagelijks voldoende vezels, groente en fruit binnen te krijgen. 

Bron | Libelle, Mens en Gezondheid
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant