Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Gele tanden? 9x zo eet je ze weer wit!

gele-tanden-9x-eet-ze-wit.jpg

Koffie- en rode wijndrinkers hebben het vast wel eens gemerkt: door regelmatig te zwichten voor een bakkie leut of een glaasje wijn gaan je tanden er geler uitzien. Gelukkig bestaan er voedingsmiddelen die je tanden op den duur weer laten stralen. Eet je gebit weer wit met één van deze producten. Wedden dat jij ze gewoon in huis hebt? 

Mmmm, chocolade

Wat een geluk: chocolade staat ook in het rijtje van witmakers voor je gebit! Dit komt doordat een brok van dit lekkers theobromine bevat. Deze bittere stof verbetert de hardheid van je tanden, waardoor ze beter bestand zijn tegen verkleuring. Maar let er wel op: dit geldt alleen voor donkere chocolade. Melkchocolade kan er door de suikers en melk voor zorgen dat je een slechte adem krijgt.

Zoetmakertje: aardbeien

Het natuurlijke zuur dat in aardbeien zit (ook wel appelzuur genoemd) zorgt ervoor dat vlekken op je tanden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoe rijper de aardbei (dus hoe zoeter!) hoe hoger het zuurgehalte in de vrucht. Wedden dat ze nu nóg lekkerder smaken?

Kaas(kop)

Voor alle kaaskoppen; voel je vanaf nu minder schuldig wanneer je een plak kaas in je mond stopt, het is namelijk goed voor je gebit! Het hartige beleg doet de pH-waarde in je mond stijgen waardoor zuren minder kans krijgen. Hierdoor wordt verkleuring tegengegaan. Het calcium in de kaas zorgt ervoor dat je tanden sterker worden.

Knapperige appels

Geef je tanden een goede onderhoudsbeurt met behulp van noten, appels, peren en wortels. Knapperige producten geven je tanden een ‘schuurbeurt’ waardoor tandplak oplost. Daarnaast zorgen sappige appels en peren voor een goede speekselproductie waardoor de aanwezigheid van bacteriën minder wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ananas

Deze tropische vrucht laat jouw gebit weer stralen doordat het zuur van de vrucht als natuurlijke vlekkenverwijderaar werkt. Eet je geregeld ananas? Dan zal ook het tandvlees jou dankbaar zijn.

Appelciderazijn

Bij het uitvoeren van deze tip ga je gegarandeerd op je tanden bijten. Geef je je gebit een poets- en spoelbeurt met appelciderazijn, dan heb je in no-time een stralende witte glimlach.

Groene groenten

Groene groenten zoals broccoli, sla en spinazie zijn niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je tanden. De hoge concentratie ijzer vormt als het ware een beschermlaag rond je tanden, waardoor vlekken geen kans krijgen en het tandglazuur niet wordt aangetast.

Lees ook
Last van gevoelige tanden? Dat kan hierdoor komen

Basilicum

Basilicum is niet alleen heerlijk door de pasta, maar heeft ook een antibacteriële werking voor je mond. Het helende kruid heeft daarnaast een blekende werking op je tanden.

Banaan- en sinaasappelschil

Last but not least zijn niet alleen de vruchten zelf maar ook de schillen van onder andere een banaan en sinaasappel goed voor het gebit. Bananen bevatten gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan, die allemaal bijdragen aan een wit gebit. Masseer je je tanden in met de schil, dan poets je ze niet alleen schoon, maar krijg je ook wittere tanden. Hetzelfde effect lijkt te ontstaan wanneer je ’s avonds, voor het naar bed gaan, je tanden inwrijft met een sinaasappelschil. De vitamine C en het calcium in de schil beschermen jouw tanden de hele nacht door.

Bron | AD, Metronieuws, aHealthylife, Women’sHealth
Beeld | iStock

Ook interessant