Beauty

Waarom je beter geen reinigingsdoekjes voor je gezicht kunt gebruiken

reinigingsdoekjes-gezicht.jpg

Het is net zo gewoon – en net zo belangrijk – als elke avond je tanden poetsen: je gezicht schoonmaken voordat je onder de wol kruipt. Met reinigingsdoekjes is dat zo gepiept. Alleen zijn die helaas niet heel vriendelijk voor je huid.

Dacht jij al het vuil en make-up van je gezicht te krijgen met enkel en alleen reinigingsdoekjes? Volgens de Amerikaanse dermatologe Archana Sangha kun je dat wel vergeten. “Er blijven altijd nog make-uprestjes achter op je huid. Je kunt echt beter een cleanser gebruiken,” klinkt haar advies aan website huffpost.com. “Daarmee reinig je niet alleen je huid, je masseert ‘m ook. En dat zorgt voor een betere bloedcirculatie. Omdat de doekjes niet voldoende reinigen, kan het gebeuren dat je poriën verstopt raken. Dat kan op den duur zorgen voor – extra – puistjes en oneffenheden.”

Huidirritatie

Bovendien bevatten reinigingsdoekjes oplosmiddelen en emulgatoren. En die bestanddelen kunnen bijdragen aan een slechtere huid. Ze komen allemaal op je gezicht terecht en trekken uiteindelijk in de poriën, omdat de meeste mensen ze er na het gebruiken van de doekjes niet meer afspoelen. Daarmee komen we meteen bij het volgende punt: de conserveringsmiddelen die de reinigingsdoekjes bevatten. Die kunnen bijwerkingen als uitdroging, overgevoeligheid en de nodige irritaties veroorzaken.

Heb je daarnaast weleens gemerkt dat er een plakkerig laagje op je gezicht achterblijft na het gebruiken van reinigingsdoekjes? Dat zorgt ervoor dat bacteriën gemakkelijker kunnen blijven kleven aan de huid, met een vergrote kans op oneffenheden als gevolg.

Naspoelen

Zweer je al jaren bij reinigingsdoekjes en vind je het moeilijk om van product te wisselen? Zorg er dan in elk geval voor dat je altijd de juiste doekjes koopt voor je huidtype en dat je na gebruik nooit vergeet je gezicht af te spoelen. En weet dat dermatologen het gebruik ervan niet  voor niets afraden: je krijgt je gezicht gewoon het schoonst met een goede cleanser en lauwwarm water. Dat kost iets meer tijd, maar zorgt er op de lange termijn wel voor dat-ie blijft stralen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.nl
Beeld | iStock

Ook interessant