Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Huh? Dun haar blijkt minder snel te breken dan dikker haar

huh-dun-haar-blijkt-minder-snel-te-breken-dan-dikker-haar.jpg

Als je geboren bent met dun haar, dan heb je vast wel eens scheldend voor de spiegel gestaan omdat er maar geen volume in te krijgen was. Toch blijkt nu dat er een reden is om wél heel blij te zijn met je dunne haar.

Uit onderzoek blijkt dat het een stuk sterker is dan dik haar.

Acht verschillende haarsoorten

Het lijkt onlogisch. Hoe dikker je haar, hoe sterker het is, toch? Onderzoekers van de Universiteit van San Diego bewijzen echter het tegendeel. Ze onderzochten acht verschillende haarsoorten: dat van beren, paarden, wilde zwijnen, capibara’s, pekari’s, giraffen, olifanten én mensen.

Dik haar breekt sneller

Ze bonden de verschillende plukken haar aan een machine die het haar uit elkaar trok tot het brak. Hieruit blijkt dat dunner haar een stuk minder snel toegeeft dan dikker haar, en dat er meer kracht nodig is om dun haar te breken. Dit blijkt te liggen aan het verschil tussen de manier waarop dun en dik haar breekt.

Scheuren of breken?

Haar dat dikker is dan 200 micrometer (0.2 millimeter) breekt in een strakke, rechte lijn. Dun haar breekt niet, maar scheurt. Er komen dan kleine scheurtjes in het materiaal als gevolg van de spanning die erop staat. Uiteindelijk ontstaan er zo veel scheurtjes dat de haar in zijn geheel breekt. Dit duurt echter langer en is moeilijker te bereiken dan een normale, rechte breuk, zoals bij dik haar gebeurt.

Tips voor gezond en sterk haar

Dit betekent dus dat mensenhaar een stuk sterker is dan olifantenhaar, omdat olifantenhaar gemiddeld zo’n vier keer dikker is dan ons haar. Wat we hiervan kunnen leren? Als je gezonder haar wilt, dan moet je voor sterk haar gaan, en niet voor dik haar. Een aantal manieren waarop je dat kun bereiken:

  • Was je haar zo min mogelijk
  • Gebruik zo min mogelijk chemicaliën op je haar
  • Gebruik niet te vaak hete stylingproducten
  • Masseer je hoofdhuid regelmatig om de bloedsomloop te stimuleren
  • Knip regelmatig de dode puntjes van je haar af
  • Eet gevarieerd en gezond (magnesium, ijzer en vitamine B en C zijn essentieel voor gezond haar).

Kijk hier voor meer dieettips voor gezond haar.

Bron | Mindbodygreen, Cosmopolitan
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant