Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Deze alcohol wil je niet in je zonnebrandcrème hebben

zonnebrand-zonnen-vrouw-zomer.jpg

De meeste huidproducten bevatten wel íets met het woord alcohol erin. Niet per se slecht, weet de huidspecialist. Maar de verkeerde soort kan je huid flink irriteren en uitdrogen.

Voordat ze een huidverzorgingsproduct koopt, scant ze altijd de ingrediëntenlijst van het product, schrijft Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, op haar blog. En als alcohol hoog in het lijstje voorkomt, zet ze deze ‘heel snel weer terug op de plank.’ Alcohol kan de huid volgens haar namelijk flink uitdrogen en irriteren. En hoewel het in veel anti-acnéproducten voorkomt, kan het acné juist vergerergen: alcohol triggert namelijk de talgproductie.

Verschillende soorten

Maar voordat je nu al je huidproducten met het woord alcohol in de ingrediëntenlijst in de prullenbak gooit: er bestaan verschillende soorten alcohol. En niet elke soort kan kwaad. Sterker nog, sommige hebben juist een beschermende werking, aldus Ultee.

‘Slechte’ alcohol

Onder ‘slechte’ alcohol vallen de soorten die ook in je wijntje zitten, herkenbaar aan de naam alcohol denat (denatured alcohol) of SD alcohol. Andere namen die je kunt tegenkomen, zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Als een van deze ingrediënten hoog op de ingredientenlijst staat, kun je volgens de huidspecialist beter verder zoeken. Als ze in het onderste derde deel zijn terug te vinden, is de concentratie alcohol in het product volgens Ultee: ‘vrijwel verwaarloosbaar’ en ‘hoef je je niet veel zorgen te maken.’ Hoe lager, hoe beter dus.

Goede alcohol

Er zijn echter ook goede soorten alcohol, in elk geval soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Volgens de onderzoeksarts zijn dit ‘vettige’ soorten alcohol, die juist vocht in de huid houden.

Vooral in zonnebrandcrèmes

Alcohol wordt gebruikt om stoffen in (huid)producten op te lossen en te verdunnen, volgens Ultee vooral bij zonnebrandcrèmes met een hoge factor. Daarnaast verlengt het de houdbaarheid en heeft het een ontvettende werking, wat een ‘fris en schoon’ gevoel kan geven. Doordat het echter zo snel verdampt, kan het de huid flink uitdrogen, legt Ultee uit. ‘Slechte alcohol lost de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid,’ schrijft ze op haar website. ‘Doordat deze barrièrefunctie kapotgaat, kunnen irriterende stoffen dieper in de huid dringen.’

Minder vitamine A zuur

Minstens zo vervelend is wat slechte alcohol doet met vitamine A. Of beter gezegd, níet. Het zorgt er volgens Ultee namelijk voor dat de voorlopers hiervan (denk aan beta carotene en retinol) niet verder kunnen worden omgezet tot vitamine A-zuur. ‘Je huid krijgt dan een tekort aan deze huidverjonger.’ Daarom zou de huid van alcoholisten ook sneller verouderen.

 

Ook interessant