Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Dít is het verschil tussen deodorant en anti-transpirant

deodorant-of-anti-transpirant.jpg

De een heeft meer last van zweetplekken, terwijl de ander het redelijk droog houdt maar vooral een sterke zweetgeur afgeeft. Op welke manier je zweet, heeft weer effect op of een deodorant of juist een anti-transpirant het best bij jou past. 

Van natuurlijke deodorant tot aan anti-transpirant: dit is het grote verschil.

Deodorant of anti-transpirant

Om er achter te komen welk soort product jij het best kunt gebruiken, is het allereerst dus belangrijk om te bepalen op welke manier je zweet. Zo staat deodorant eigenlijk voor ontgeurder. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt aan NU.nl uit dat een deodorant is gemaakt om die geur te verbergen. Vaak door een hoge dosis aan geurstoffen en alcohol. Dit terwijl een anti-transpirant of anti-perspirant juist is gemaakt om je zweetklieren te blokkeren. Hierdoor komt er tijdelijk minder vocht uit je oksels. Dat komt doordat er vaak metaalzouten aan dit soort producten worden toegevoegd.

Heb je last van zweetplekken én een zweetgeur? Dan kun je dus het best kiezen voor een deodorant en anti-transpirant in éën. Overigens maakt het volgens Ultee geen verschil of je voor een roller of spuit kiest, maar draait het alleen om de ingrediënten.

Lees ook
Daar zit een luchtje aan: déze feitjes over zweten wist je vast nog niet

Okselirritatie 

Wanneer je veel last hebt van zweet, heb je volgens dermatoloog Menno Gaastra aan alleen een deodorant dus niet genoeg. Je zult hierbij ook op zoek moeten naar anti-transpirante varianten. Volgens hem is het niet erg dat je zweetklieren tijdelijk door de anti-transpirant worden geblokkeerd, omdat de zweetproductie dit laagje vanzelf weer wegspoelt. Wel kunnen volgens hem ingrediënten als parfum, conserveermiddelen en aluminiumzouten in dit soort producten tot irritaties leiden. Vooral parabenen en isothiazolinonen kunnen een huidirritatie veroorzaken, zoals roodheid en jeuk. Je kunt hier op den duur ook een allergie voor ontwikkelen. Toch zijn dit soort producten volgens Gaastra niet schadelijk.  

Zelf deodorant maken 

Wil je je huid liever toch niet blootstellen aan de ingrediënten uit een deodorant of anti-transpirant? Dan kun je ook zelf aan de slag en je eigen deodorant maken. Maar ook hier kun je volgens Gaastra irritaties van krijgen. Dat komt doordat bepaalde bloemenextracten en het gebruik van de verkeerde verhouding alcohol in een zelfgemaakte deodorant of anti-transpirant de huid kunnen uitdrogen, irriteren of kunnen leiden tot een allergische reactie. Let dus goed op de verhoudingen en ingrediënten die je gebruikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina’s aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant