Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

De 5 beste huismiddeltjes tegen roos

tips-tegen-roos.png

Behoor je tot de (bijna) helft van de Nederlanders die last hebben van roos? Een anti-roosshampoo kan helpen, maar misschien heb je de oplossing al in je keukenkastje staan!

Volgens dermatologen kunnen verschillende huismiddeltjes, zoals kokosnootolie en aspirinepoeder de ergste jeuk en oorzaken van roos aanpakken. Het Amerikaanse tijdschrift Time zette vijf huismiddeltjes op een rij die huidspecialisten hun patiënten adviseren:

Kokosolie

Kokosvet schijnt één van de meest populaire anti-roosmiddeltjes te zijn. Volgens dermatoloog Geeta Shah kan het de gistjes aanpakken die roos veroorzaken. Gisten komen bij iedereen op de huid voor, dat is normaal. Maar bij mensen met roos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig. De oplossing: masseer een beetje kokosvet op je hoofdhuid en laat dit minimaal vijftien tot twintig minuten intrekken. “Hoe langer, hoe beter,” aldus Shah. “Sommige mensen laten het zelfs een hele nacht intrekken, met een handdoek of kapje over hun haar.”

Overigens kan het wel even duren voordat je al het vet uit je haar hebt gespoeld, dus je kunt dit beter niet doen vlak voor een avondje uit.

Appelazijn

De hoge pH-waarde van appelazijn vertraagt de groei van roosveroorzakende gisten, vertelt dermatoloog Shah. In tegenstelling tot kokosvet kun je appelazijn beter niet direct op je hoofdhuid aanbrengen. “Je moet het verdunnen,” aldus Shah, die een fiftyfiftyverhouding van water en appelazijn aanbeveelt. Breng dit aan op je hoofdhuid en laat minstens een kwartier intrekken. “Je zult wel wat azijn blijven ruiken, zelfs nadat je je haren hebt gewassen, maar dit vervliegt snel en je krijgt het gemakkelijker uit je haar dan kokosvet.”

Aspirine

Net als veel anti-roosmiddeltjes bevat aspirine salicylzuur. Dit ‘goede’ zuur heeft een verwekend en vochtinbrengend effect op het bovenste laagje van de huid, waardoor schilfers worden verwijderd. Plet een paar aspirines tot poeder, mix met wat water en breng de pasta aan op je hoofdhuid. Je kunt het poeder ook aan je shampoo toevoegen voor een extra anti-rooswerking.

Aloë vera

In tegenstelling tot andere natuurlijke middeltjes bestrijdt aloë vera niet de gisten, maar wel de jeuk die roos kan veroorzaken. “Sommige mensen hebben veel last van een geïrriteerde hoofdhuid door roos,” weet dermatoloog Debra Jaliman. “Aloë vera werkt ontsmettend en helpt daardoor tegen de jeuk.” Wrijf voor snelle, koele verlichting een klein beetje aloë-veragel op de geïrriteerde plekken.

Tea tree olie

Nog zo’n ontsmettend wondermiddel is tea tree olie. Mona Gohora, dermatoloog en professor aan de Yale University, adviseert zijn patiënten een paar druppels van de olie aan hun shampoo toe te voegen voor een kalmerend effect. Gebruik echt niet meer dan een paar druppels, te veel tea tree olie kan agressief zijn voor je huid.

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Beauty by Carmen: Welke kwast gebruik je waar?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant