Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Biologische of hypoallergene nagellak: kan dat echt?

nail-polish.jpg

De trend is biologisch, duurzaam en verantwoord. Ook voor cosmetica én steeds meer voor nagellak. De etiketten op flesjes zijn steeds vaker voorzien van termen als hypoallergeen, biologisch en ‘vrij van schadelijke stoffen’. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Ingrediënten van nagellak

Wie geregeld nagellak gebruikt, weet het: nagellak kan behoorlijk chemisch ruiken. Over hoe chemisch en veilig nagellak wel of niet is, is al veel geschreven, ook veel tegenstrijdige dingen. We vroegen het Marjolein van Oostrum, van de Nederlandse Cosmetica Vereniging, hoe het precies zit. Marjolein: “Veel cosmetica bevat chemische stoffen, maar nagellak die op de Nederlandse markt wordt uitgebracht kun je gerust veilig noemen. Fabrikanten moeten voldoen aan de cosmeticawetgeving. Ingrediënten die hiervoor worden gebruikt worden door een onafhankelijk comité getoetst en zijn wettelijk toegestaan.”

Maar waarom ruikt nagellak dan zo chemisch? Je smeert het goedje op je nagels, soms komt het op je huid en de damp adem je ook onwillekeurig in. Is dat geen probleem? “Nagellak bestaat uit allerlei stoffen die bijvoorbeeld zorgen voor dat het goed hecht en mooi glanst. Ik kan me voorstellen dat de sterke geur een waarschuwingssignaal afgeeft. Maar in de hoeveelheid waarmee je nagellak gebruikt, is dat niet iets om je zorgen over te maken. Het gebruik is veilig.”

Sommige mensen kunnen wel een allergische reactie op nagellak ontwikkelen. “Dat betekent dat je wellicht allergisch bent voor een van de ingrediënten. Dat kun je testen bij een dermatoloog en vervolgens met behulp van onze allergiepas bij de aankoop van nieuwe cosmetica goed in de gaten houden.”

Dit betekenen de termen op het etiket

Er komen steeds meer nagellakmerken op de markt die meegaan met de groene trend. Dan krijgt de nagellak het predicaat hypoallergeen of biologisch. Maar betekenen die termen nou precies?

Biologisch (natuurlijk)
Je hebt nagellak die bestaat uit synthetische stoffen (gemaakt door mensen) en nagellak die met gebruik van natuurlijke stoffen wordt gemaakt. Biologische nagellak valt in die laatste categorie. Van Oostrum geeft een handige tip: “Wil je je nagels lakken met een biologisch product? Kijk dan of het merk een keurmerk heeft, zoals Ecocert of Na-Tru. Dan weet je dat het voldoet aan de eisen voor dit predicaat. Denk aan het minimale gebruik van natuurlijke ingrediënten, milieubesparende productieprocessen of biologische afbreekbaarheid.”

Op waterbasis
Nagellak op waterbasis heeft een andere verhouding van stoffen. De stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het uitharden, hechten of conserveren van nagellak zit hier meestal niet (of in mindere mate) in. Houd er rekening mee dat dit type lak minder lang blijft zitten.

Hypoallergeen
Hypoallergeen betekent dat er in het product minder of weinig allergene stoffen zitten, dat zijn de stoffen die een allergische reactie zouden kunnen veroorzaken.

Vrij van 4- ( of 5-, 8- ) chemicaliën
Op sommige verpakkingen of online omschrijvingen van producten, staat de aanduiding: ‘vrij van 4-chemicalien’. Daarmee wordt bedoeld dat bepaalde stoffen niet in de lak voorkomen. Formaldehyde wordt dan vaak genoemd, maar deze stof is volgens de NCV toegestaan en veilig in gebruik en komt alleen voor in nagelverharders. Ook Dibutyl Ftalaat (DBT) wordt meestal genoemd, deze stof is al langer verboden in cosmetica. Andere stoffen waaraan met deze aanduiding kan worden gerefereerd: kamfer, parabenen, tolueen en sulfaten.

Bron: Beautyjournaal, Nederlandse Cosmetica Vereniging
Beeld: iStock

Een paar voorbeelden: (PS Je kunt ze direct shoppen)

Lees ook:

Simpel, maar o zo handig trucje om rode nagellak te verwijderen
Gelnagellak? Vijf tips om je nagels mooi en gezond te houden
Deze 14 cavia’s hebben kapsels om jaloers op te zijn!

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant