Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Tijd voor een zomers parfum!

parfumschool.png

Zo veel keus! Hoe kies je een parfum uit en hoelang gaat de geur eigenlijk mee? En hoe ontwikkelt de geur zich gedurende de dag? Hier wat handige tips om optimaal te genieten van jouw parfum. En, de heerlijkste zomergeuren op een rij.

Kiezen

Er komen jaarlijks tientallen nieuwe geuren uit. Hoe te kiezen? Omdat parfum altijd reageert op lichaamstemperatuur en zich vermengt met de lichaamseigen geur en zuurgraad van je huid, kan deze bij de een heel lekker ruiken, maar bij de ander juist niet. Test de geur daarom echt op je huid; het liefst daar waar die dun is: de binnenkant van de polsen, achter de oren, of in je decolleté.

‘Parfum sprenkel je op de plekken waar je graag gekust wilt worden’ ∼Coco Chanel

Ontleden maar

Als je een luchtje opspuit, merk je dat de geur in de loop van de tijd verandert. Geuren ontwikkelen zich, doordat ze uit verschillende lagen bestaan. Ze zijn uit drie delen opgebouwd: topnoten, hart en basis. In de topnoten ruik je vaak vooral veel frisheid, zoals fruit. Het hart bestaat vrijwel altijd uit bloemen, en de basis uit specerijen, hout- en harssoorten. Bij het aanbrengen van een parfum ruik je onmiddellijk de topnoten. Als die vervlogen zijn, komt de bloemgeur vrij. Het langst ruik je de zwoele basisakkoorden.

Ten minste houdbaar tot

Al een eeuwigheid een fles van die speciale limited editie designerslijn veilig opgeborgen? Opmaken is veel meer genieten dan zuinig doen. Want ook parfum is niet voor altijd houdbaar. Voor geuren geldt: 30 tot 36 maanden houdbaar na aankoop. En ook daaraan zitten wat regels vast: bewaar de fles in de doos, want licht kan de samenstelling veranderen. Kies ook voor een koele plek. Eau de cologne en eau de toilette mogen in de koelkast, parfums absoluut niet. Als de kleur van je parfum verandert, is je geurtje niet meer goed. Gooi het weg om irritatie van je huid te voorkomen.

Op de enkels

Geuren stijgen op doordat geurmoleculen lichter zijn dan lucht. Dus ook bij parfum. Vroeger parfumeerden vrouwen ook hun voeten, parfum stijgt dan op langs het lichaam. Dus liefhebbers van een omhullende geurdeken: vergeet de enkels niet!

Too much?

Laat een geurtje wel lekker zijn! Niet prettig toch, als iemand een walm van parfum om zich heen heeft? Je hebt te veel parfum gebruikt als iemand verder dan een armlengte bij je vandaan, je geurtje ruikt. Om ervoor te zorgen dat je parfum subtiel aanwezig is: spray een wolkje voor je uit en wandel erdoorheen!  Zo krijg je minder chemicaliën op je huid en ruik je subtieler.

Wist je dat…

…je neus ’s avonds meer ruikt dan ’s ochtends? De regel is dan ook: begin de dag met een lichte, frisse geur. Zo maak je je reukzin langzaam wakker.

Een nieuw seizoen vraagt weer om heerlijke nieuwe geuren. Ga deze zomer bijvoorbeeld voor lekkere bloemengeuren:

Ook interessant