Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Beautykwaal: wat is een gerstekorrel (en hoe kom je er vanaf)?

beautykwaal-wat-is-een-gerstekorrel-en-hoe-kom-je-er-vanaf.jpg

Een gerstekorrel is een onaangenaam bultje op je gezicht dat, als het zich eenmaal manifesteert, blijft zitten waar het zit.

We leggen je uit wat een gerstekorrel is en hoe je er vanaf komt.

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is eigenlijk een verstopte porie, waarin voornamelijk talg en huidschilfertjes een propje en een bultje vormen dat niet weg kan. Het propje zit vaak wat dieper in de huid waardoor duwen of knijpen geen zin heeft. Gerstekorrels zitten meestal op de wangen of bij de ogen. Een donkere huid, die vaak wat dikker is, kan meer last van deze blijvende bultjes hebben. Gebruik van vette crème en cosmetica kan een propje triggeren. Ook de zon en zonnebank zijn boosdoeners.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Gerstekorrels komen het meest voor op een huid die droog en niet goed gehydrateerd is. Ook na kleine huidbeschadigingen – door bijvoorbeeld peelings of verbranding in de zon – kun je gerstekorrels krijgen. Ze ontstaan soms ook als je een crème met corticosteroïden gebruikt.

Gerstekorrel behandelen

Exfoliëren, het weghalen van dode huidcellen, is de truc om de weg vrij te maken voor het propje. Dit doe je bijvoorbeeld met glycolzuur of salicylzuur. Ook smeren met vitaminezuur werkt goed (via de dermatoloog). Een verse gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al langer zit. ‘Oude’ korrels kunnen hard – en hardnekkig – worden. Het is echter aan te raden om naar de schoonheidsspecialiste te gaan. Zij kan gerstekorrels met een schoon naaldje vakkundig weghalen. Een professionele peeling met glycolzuur kan ook helpen.

Gerstekorrel voorkomen

Hoewel gerstekorrels helemaal voorkomen lastig kan zijn, zijn er een aantal dingen waar je extra aandacht aan kunt geven. In principe is regelmatig scrubben – waardoor je dode huidcellen verwijdert – goed om gerstekorrels weg te houden. Ze komen echter vaak voor rond je ogen, en omdat die huid extra dun en gevoelig is, kun je daar beter niet scrubben. Ook is het belangrijk om je make-up goed van je gezicht af te halen. Als je dit niet doet, kan er vuil op je huid achterblijven en dat kan gaan irriteren. Ook een hydraterende oogcrème kan helpen bij het voorkomen van gerstekorrels. Hierdoor blijft je vochtbalans op peil en wordt je huid niet droog.

Bron | Mens en Gezondheid, Gezondheidsplein, Uncover Skincare
Beeld | iStock

Ook interessant