Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Beauty

Mijten in je wimpers, en meer feitjes over lichaamshaar

feiten-lichaamshaar.jpg

Wist jij dat er mijten in je wimpers leven? En dat lichaamshaar spieren heeft? 6 dingen die je waarschijnlijk niet wist over lichaamshaar. 

Lichaamshaar wordt niet lang

Lichaamshaar wordt nooit langer dan een paar millimeter, omdat het maar een levensduur heeft van zes maanden.

Lichaamshaar heeft spieren

Geloof het of niet, maar jouw lichaamshaar heeft spiercellen. Het zorgt ervoor dat de haren overeind blijven staan.

Lichaamshaar is gekoppeld aan intelligentie

Uit een studie van 1996 blijkt dat de hoeveelheid lichaamshaar gekoppeld is aan intelligentie. Zo blijkt uit bevindingen van de Amerikaanse psychiater dr. Aikarakudy dat mannen met veel borsthaar intelligenter zijn dan mannen met een gladde borst. De psychiater denkt dat de band tussen behaardheid en intelligentie het gevolg is van de chemische stof DHT, een variant van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Deze stof speelt vermoedelijk ook een rol bij de mentale ontwikkeling.

Er zijn twee (of eigenlijk: drie) verschillende soorten lichaamsbeharing

We hebben twee verschillende soorten lichaamsbeharing (of eigenlijk: drie). Terminaal haar is lang en dik, net als baardhaar, schaamhaar en okselhaar. Donshaar is fijner, net als het piekerige haar op de armen. Daarnaast heb je nog lanugo; dat is haar dat op het lichaam groeit in een poging om de huid op temperatuur te houden vanwege een tekort aan vet. Lanugo ontwikkelt zich op foetussen. Na de bevalling verdwijnt het haar en wordt het vervangen door donshaar.

Lichaamshaar reguleert je lichaamstemperatuur

Lichaamshaar behoudt de warmte als we het koud hebben en voert zweet af als we het warm hebben.

Er leven beestjes in de wimpers

Wist je dat er demodex, zeer kleine mijten, in de haarzakjes leven? Ze worden vooral aangetroffen op plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn, zoals in de wimpers. Met het blote oog zijn de mijten niet waar te nemen. Om infecties te voorkomen, is het belangrijk om je wimpers voor het slapen gaan goed schoon te maken.

Bron | Goodhousekeeping

Ook interessant