OLYMPUS DIGITAL CAMERA Beeld Getty Images/500px Prime
Beeld Getty Images/500px Prime

PREMIUM

Bazig of eigenwijs? Daarom kan het gevaarlijk zijn om een label op je hond te plakken

Mijn hond is bazig, mijn hond is koppig, mijn hond is eigenwijs of mijn hond is jaloers. Labels plakken: we houden er allemaal van. Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit wat het gevaar kan zijn van labels plakken op je hond.

Eerst is het belangrijk om te weten dat jouw hond niet eigenwijs of jaloers is. Het is net als met mensen: je bént niet jaloers, maar je kan je jaloers gedrágen. Het gevaar van een label op je hond plakken, is dat je jouw hond in een hokje plaatst en je die labels als karakter gaat opnemen. Dit zorgt voor een verkeerde van het benaderen van je hond, wat weer voor problemen in jullie communicatie zorgt.

Verwarrend voor je hond

Neem nou bijvoorbeeld een hond die uitvalt. Als een cliënt op mijn intakeformelier invult: ‘mijn hond is agressief’, dan zorgt dit label ervoor dat jij en andere mensen deze hond gaan associëren met agressie. Het is een observatie vanuit het eigen perspectief van de cliënt, die zij met haar kennis over gedrag heeft gelabeld.

Ook iemand anders die je hond dit label geeft, kan je onzeker maken. Voel jij je onzeker? Dan straal je dit uit naar je viervoeter, want je gaat anders handelen, en dit kan heel verwarrend zijn voor je hond. Deze kan het gevoel krijgen dat hij zelf situaties maar moet gaan oplossen en dat kan verkeerd uitpakken, waardoor je hond in de problemen kan komen. Hij gaat misschien meer uitvallen en jij denkt dan: ‘zie je wel, hij is dan dus toch agressief’. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Ik neem het dan ook nooit aan als een cliënt haar hond labelt. Samen met de hondeneigenaar ga ik dan dieper in op dit label. Dan komen we bijvoorbeeld tot de conclusie dat de hond niet agressief is, maar heel angstig. Zo angstig dat de hond met veel bombarie andere honden op afstand probeert te houden. De hond is dus bang, maar misschien ook meer dan dat. Soms blijkt dat de hond bijvoorbeeld in huis een echte knuffelkont is, heel leergierig en enthousiast als ze nieuwe oefeningen probeert. De hond blijkt zachtaardig tegen de kat in huis en met bezoek een ster te zijn. Maar door het label, houdt iedereen zich maar een beetje afzijdig van de hond, want tja: voor een agressieve hond moet je wel oppassen.

In een hokje duwen

Door een label op je hond te plakken, duw je jouw in een hokje. Dat is zonde, want een hond is niet het gedrag dat hij laat zien. Achter elk gedrag zit namelijk een emotie, en achter die emotie zit een behoefte. Bijvoorbeeld: janken als je van huis gaat (gedrag) , je hond kan zich eenzaam voelen (emotie). Je trouwe viervoeter wil het contact herstellen door te huilen, zodat jij hem kan horen en jullie weer samen kunnen zijn (behoefte). Door labels te plakken kan er ruis op de lijn komen en jullie kunnen van elkaar verwijderd raken omdat er miscommunicatie ontstaat.

Plak jij wel eens een label op je hond? Bekijk het nu eens wat anders, wat zou de emotie achter het gedrag kunnen zijn en wat zou de behoefte zijn van je hond? Dit kan je helpen om gedrag beter te begrijpen.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/500px Prime

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden