Balen: in deze vijf provincies valt de meeste regen
Of het nou herfst is of zomer: in Nederland kunnen we regelmatig een nat pak halen. We zijn het inmiddels wel gewend. Maar heb jij nou het idee dat het bij jou wel heel vaak regent vergeleken met de andere delen van het land, dan zou dat wel eens kunnen kloppen. Er zijn namelijk vijf provincies waar gemiddeld jaarlijks de meeste regen valt.
En waarom zit er eigenlijk verschil in hoeveel neerslag er per provincie valt?
In deze vijf provincies valt de meeste regen
Er wordt jaarlijks bijgehouden hoeveel neerslag er gemiddeld in Nederland valt. Toch is het behoorlijk afhankelijk van waar je woont, hoeveel van die regen je voor je kiezen krijgt. Uit de gegevens van het KNMI blijkt dat de meeste neerslag in de kustgebieden, de Veluwe, in het noorden en in Zuidoost-Limburg valt. Aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg zit je veiliger, daar is het jaarlijks gemiddeld het droogst. Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland.
Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies. Dat komt omdat het midden juist weer tot de droogste gebieden behoort.
De meeste neerslag in de Randstad
Dat er in de Randstad jaarlijks een grote hoeveelheid regen valt, dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst liggen Noord- en Zuid-Holland aan de kust, waardoor er neerslaggebieden afkomstig vanaf de Noordzee actief zijn. Hoe verder de neerslag vanaf zee over het land komt, hoe meer de regen afneemt. Dat komt omdat de ‘voeding’ van de regenbui – de lucht boven zee – niet meer aanwezig is. Daarom valt de meeste neerslag het dichtst bij de kust.
Ook is de Randstad relatief dicht bebouwd, waardoor er meer neerslag kan vallen. Dat komt omdat het in de steden relatief warm is, en die warme lucht kan meer vocht bevatten. Daarnaast legt Weeronline uit dat de lucht boven steden meer aerosolen bevat. Dat zijn kleine stofdeeltjes waar water aan kan hechten. Hierdoor kunnen zich makkelijker regendruppels vormen. Daarom regent het vaker boven gebieden waar veel van dit soort stofdeeltjes in de lucht hangen.
Lees ook: Het regent al even: kan te veel neerslag schadelijk zijn?
De Veluwe, Drenthe en Zuidoost-Limburg
Ook op de Veluwe, in Drenthe en Zuidoost-Limburg valt een stuk meer neerslag, dan op andere plaatsten in het land. Dat heeft een andere oorzaak dan de regenbuien in de Randstad. Deze drie gebieden liggen relatief hoog ten opzichte van de rest van de omgeving. Hierdoor moet de lucht die richting deze drie gebieden waait op stijgen. Als lucht opstijgt, dan koelt het af en dat zorgt voor condensatie van vocht. Hierdoor vormen er sneller waterdruppeltjes. Door die hoogteverschillen zit er soms dus ook een groot verschil in de hoeveelheid neerslag die binnen één provincie valt. Zoals bijvoorbeeld in Limburg het geval is. Maar ook op de Veluwe, het Drents plateau en de Utrechtse heuvelrug valt een stuk meer regen dan op andere plekken in deze provincies.
Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images