Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je bakpapier beter niet kunt hergebruiken

bakpapier-hergebruiken.jpg

Als je regelmatig je oven gebruikt, dan gebruik je waarschijnlijk ook weleens bakpapier. Maar wist je dat bakpapier best schadelijk kan zijn voor jezelf en het milieu als je het niet op de juiste manier gebruikt?

Wij vertellen je er alles over.

Gevaarlijke stoffen in bakpapier

Om ervoor te zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is, voegen producenten er een kleine hoeveelheid PFAS-stoffen aan toe. PFAS is een verzamelnaam voor poly- en perfluoroalkylstof. Dit is een groep chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. Deze stoffen zijn allesbehalve goed voor het milieu. “Het breekt heel lastig af in het milieu en dat is tegelijkertijd het zorgwekkende eraan”, zo legt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, uit aan het AD. “Het blijft heel lang in het milieu zitten en kan zich ophopen en in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor mens en milieu.”

Lees ook:
Kun je aluminiumfolie en bakpapier in de airfryer gebruiken?

Bakpapier nooit hergebruiken

Volgens Van der Vossen is het bijna onmogelijk om geen PFAS-stoffen in kleine hoeveelheden binnen te krijgen. Maar betekent dit dan ook dat het gebruik van bakpapier schadelijk is voor je gezondheid? Als we de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) moeten geloven, zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Als je het op de juiste manier gebruikt, dan komt er ook echt maar een kleine hoeveelheid van deze stoffen in je lichaam. Maar wat is dan de juiste manier om het te gebruiken? Volgens experts is het vooral belangrijk dat je een velletje maar één keer gebruikt. Een stuk donker en verbrand velletje bakpapier kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg er dus voor dat je áltijd een nieuw velletje gebruikt.

Bron | 24 Kitchen
Beeld | Getty

Ook interessant