openbare toiletten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bah: op déze plekken zijn openbare toiletten het minst schoon

We vermijden openbare toiletten het liefst zo lang mogelijk (want: niet zo fris), maar bij hoge nood is het een fantastische uitkomst. In veel van die wc’s laat de hygiëne te wensen over, blijkt uit onderzoek. Op déze plekken zijn de openbare toiletten het minst schoon.

Schokkend maar waar: volgens het Nationale Toiletonderzoek is het damestoilet maar 41 procent van de tijd schoon. Bij mannen was dat nog iets minder, 40 procent.

Openbare toiletten

Openbare toiletten zijn dus in meer dan de helft van de gevallen vies. Dat klinkt niet positief, maar is een stuk beter dan het dieptepunt in 2006, toen maar 12 procent van de wc’s schoon was. De hygiëne van openbare toiletten werd onderzocht in vier sectoren: horeca, zorg, openbare gebouwen en warenhuizen. Wat blijkt? In hotels, restaurants en cafés zijn de toiletten met 45 procent het schoonst. Warenhuizen eindigen op de tweede plek met 40 procent en daarna volgen openbare gebouwen met 38 procent. Opvallend: met toiletten in de zorg is het een stuk minder goed gesteld. Daar tref je maar in 29 procent van de gevallen een schone wc aan.

Vieze toiletbril

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van zogenoemde dipslides, een soort kweekmethode waarmee onzichtbare vervuiling, zoals bacteriën, schimmels en gisten, kunnen worden aangetoond. Van alle voorwerpen in een openbaar toilet is – niet heel verrassend – de wc-bril het meest smerig. Daarna volgen de kraan bij de wastafel en de spoelknop van het toilet. Van alle ‘contactvlakken’ was de deurklink van de wc het minst vies.

Welk wc-hokje is het schoonst?

Je hebt er vast weleens over nagedacht: kun je nu beter het eerste, middelste of laatste wc-hokje pakken? Onderzoek toont aan dat we vaak voor de middelste optie gaan. Anderen gaan liever naar het laatste hokje, omdat zij meer behoefte hebben aan privacy. Hoge nood? Dan kies je logischerwijs sneller voor het eerste toilet in de rij. Met een beetje logisch nadenken kun je dus concluderen dat het tweede en het vierde hokje het minst populair zijn, en dus het meest schoon. Nu maar hopen dat niet iedereen dit leest...

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Service Management, Psychologie Magazine

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden