auto wassen saharazand Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Auto wassen of ramen lappen? Waarom je daar beter nog even mee kunt wachten

Ben je van plan om morgen of woensdag de auto te wassen of de ramen te lappen? Dan kun je die taak beter nog even uitstellen. Er is namelijk een flinke hoeveelheid Saharazand onderweg naar Nederland.

Kortom: schoonmaken is zonde, want daarna kun je weer opnieuw beginnen.

Saharastof in Nederland

Op maandag en dinsdag waait het flink in Marokko en Algerije, waardoor er veel stof in de atmosfeer komt. En ook wij merken daar wat van: door een zuidelijke stroming komt het Saharazand - of eigenlijk Saharastof, want zanddeeltjes zijn veel te zwaar om zo’n afstand af te leggen - richting het westen van Europa. De stofdeeltjes brengen helaas ook wat ‘problemen’ met zich mee. Zo kan het in combinatie met regen zorgen voor vieze auto’s, ramen en tuinmeubels. Ook is het niet verstandig om je schone was dinsdag en woensdag buiten te hangen. Iets meer dan een jaar geleden, op 22 februari, kregen we ook te maken met Saharazand.

Mooie kleuren in de lucht

Saharastof heeft trouwens niet alleen maar nadelen. De komende dagen kun je namelijk genieten van een extra mooie zonsopkomst en -ondergang. Door extra breking en verstrooiing van het licht, kleurt vooral woensdag de lucht rood, oranje en geel. Tegelijkertijd maakt het stof de zon wat minder krachtig, waardoor het misschien iets minder warm aanvoelt. Koud wordt het trouwens niet: dinsdag is het 13 tot 14 graden en op woensdag stijgt de temperatuur naar ongeveer 15 tot 18 graden.

Bron | Weeronline, AD

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden