Margriet logo
Auto huren in het buitenland? Let hier op  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Auto huren in het buitenland? Hier moet je op letten

De afgelopen week leek het ineens weer herfst in ons land. Grote kans dat je lekker weg zat te dromen bij het idee van warm weer, een mooi strand en een fijne zomer. Ben je ook al gaan nadenken over een zomervakantie in het buitenland? Vaak is het openbaar vervoer daar minder goed geregeld en is een huurauto een must. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het boeken van een huurauto?

Een tip vooraf: let goed op de kleine lettertjes, want dat kan je een hoop gedoe en geld schelen.

Boek de auto vooraf

Neem de tijd om je huurauto uit te zoeken. Het is namelijk belangrijk om te weten wat voor auto je huurt en wat de specificaties zijn. Ga je naar een land waar je de taal niet spreekt? Dan kan het op je bestemming al snel eens lastig communiceren worden. Boek je thuis? Dan kun je makkelijk alles in het Nederlands opzoeken of snel in Google Translate zetten.

Kijk goed naar de tijden

Een uurtje meer kan namelijk een groot verschil maken op je kosten. Boek je auto niet vanaf het moment dat je vliegtuig landt, maar iets later en houdt het liefst op de dag dat je hem inlevert diezelfde tijd aan. Boek je op dag 1 bijvoorbeeld om half 4, lever hem dan op dag 7 ook weer om half 4 in. Lever je hem een uur later in? Dan telt dat al als een extra dag en betaal je voor 8 dagen, in plaats van 7 dagen. Kun je voor een week huren? Vergelijk dit dan met de prijs voor een paar. Weekprijzen worden namelijk vaak gehanteerd door verhuurbedrijven en kunnen dus voordeliger zijn.

Gebruik de juiste creditcard

Ga je de huurauto boeken? Dan heb je waarschijnlijk een creditcard nodig. Gebruik hiervoor altijd de creditcard van de bestuurder. De kans is namelijk aanwezig dat je de auto helemaal niet meekrijgt als je boekt via een externe website of met de creditcard van iemand anders. Het risico dat je daarmee loopt? Dat je ter plekke de hele boeking opnieuw moet doen of de verzekering alsnog met de pinpas van de boeker moet betalen. Beide gevallen zorgen voor een hoop extra kosten.

Check de limiet van je creditcard

Als je een auto gaat huren komen hier veel meer kosten bij kijken dan je misschien denkt. Je betaalt niet alleen het huurbedrag, maar je moet met je creditcard ook een waarborgsom voldoen. Dit bedrag wordt gereserveerd en krijg je weer terug als je de auto zonder schade inlevert. Zorg er dus voor dat je ruimte hebt voor die reservering én eventuele andere betalingen die je tijdens je vakantie zelf nog wil gaan doen.

Belangrijk om betalingen te doen is de pincode. Je gebruikt je creditcard waarschijnlijk niet zo vaak, dus deze pincode weet je misschien niet meteen. Maar voor het huren van een auto heb je hem vaak wel nodig. Op je vakantiebestemming de pincode wijzigen of opnieuw aanvragen kan niet, omdat deze via de post naar je woonadres gestuurd wordt. Leer hem dus voor de vakantie even uit je hoofd of sla hem op een veilige plek op.

Benzine

Controleer bij het huren van de auto goed wat de tank-regeling is. Vaak wordt er gewerkt met een full/empty regeling, wat inhoudt dat je wegrijdt met een volle tank en hem leeg inlevert. Maar hier leg je vaak veel geld voor neer. Een full/full regeling is een stuk voordeliger omdat je zelf de brandstof betaalt. Zo betaal je niets meer of minder dan wat je neer moet leggen bij de pomp.

Navigeren

Wil de verhuurder je ook een navigatiesysteem meegeven? Het is een stuk voordeliger om hier nee tegen te zeggen. Ze vragen hier vaak hoge prijzen voor, terwijl iedere telefoon tegenwoordig een navigatie-app heeft. Heb je die niet? Dan kan het goedkoper zijn om zelf een tomtom te kopen en deze mee te nemen. Vergelijk dit ook vooraf!

Bron | Radar, ANWB

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden