Feiten en fabels over Mercurius retrograde. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Astroloog legt uit: feiten en fabels over Mercurius retrograde

Mercurius retrograde is vandaag begonnen. Volgens sommige astrologen zou dit fenomeen veel impact hebben op onze levens, maar klopt dit eigenlijk wel? Astrologe Johanna Blok legt uit hoe het zit.

Mercurius retrograde

“Mercurius staat tussen de zon en de aarde. De horoscoop tekenen we vanuit de aarde gezien, terwijl in het zonnestelsel de zon in het middelpunt staat. Daardoor lijkt het soms alsof planeten een beweging maken die tegen de ‘normale’ richting ingaat: een schijnbare achterwaartse beweging. Dat noemen we retrograde,” legt Johanna uit. “Dit fenomeen kan bij verschillende planeten voorkomen, maar bij Mercurius gebeurt het regelmatig. De eerstvolgende Mercurius retrograde is van 11 mei tot en met 3 juni en daarna is er weer een van 11 september tot en met 2 oktober 2022.”

De invloed van Mercurius retrograde

Over Mercurius retrograde wordt vaak gezegd dat het veel invloed op je kan hebben. Mercurius staat onder andere voor communicatie, contact en intelligentie. Een retrograde zou er volgens sommige astrologen voor zorgen dat die dingen in de war raken. Zo zou het effect hebben op de manier waarop je informatie uitwisselt en opneemt. Je computer zou er bijvoorbeeld kapot van gaan of je hebt last van vertragingen tijdens het reizen. Toch moet je dit volgens Johanna met een korreltje zout nemen.

Een groot misverstand

“Planeten hebben geen invloed op mensen. Dit is een groot misverstand dat iedere keer weer naar voren komt. Mensen raken ervan in de war en worden bang, terwijl dat nergens voor nodig is. Al heel lang zeggen astrologen dat planeten ons niet beïnvloeden, maar dat er een samenhang is tussen wat er op de aarde gebeurt en wat er bij de planeten te zien is. Vergelijk planeten met een thermometer: om te controleren of je koorts hebt, leg je hem onder je tong en je meet dat je veertig graden koorts hebt. Bij planeten werkt dat vergelijkbaar: we kunnen aan de planeetstanden aflezen wat er aan de hand is, maar het is niet zo dat dingen wel of niet gebeuren door invloed van de planeten.”

Golfbewegingen op aarde

Johanna legt uit hoe dat zit: “In alles wat er op aarde gebeurt zit een ritme. Denk aan de seizoenen. Als je de loop van de van planeten kent, kun je dat ritme aflezen. Het is geen keiharde wetenschap, maar wij astrologen menen aan de hand van de planeten af te kunnen lezen wanneer het een lastige periode wordt en wanneer er een fijne periode komt, maar planeten sturen ons niet.”

‘Maak je geen zorgen’

“Mensen hoeven zich echt geen zorgen te maken over Mercurius retrograde. Er gaat net zoveel mis of goed in een periode dat Mercurius direct gaat. Vroeger zeiden astrologen wel eens dat iemand die geboren wordt tijdens een Mercurius retrograde, meer moeite zou krijgen met schrijven en spreken of dat diegene niet slim zou zijn. Om dat uit te zoeken heb ik gekeken naar de horoscopen van schrijvers en die hadden net zo vaak Mercurius retrograde als ieder ander mens. Met andere woorden: die invloed is echt nul.”

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden