Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

ASMR: hoe deze rustgevende videotrend je kan helpen slapen

asmr-hoe-deze-rustgevende-videotrend-je-kan-helpen-slapen.jpg

Fluisterende stemmen, zachte geluiden: als je voor het eerst een ASMR-video ziet kun je wel even verrast opkijken. De een vindt ASMR heel rustgevend, een ander krijgt er juist de kriebels van. Geen idee waar we het over hebben? We leggen uit wat ASMR is én hoe die filmpjes precies werken.

Op YouTube zijn de rustgevende video’s enorm populair: ASMR is de op twee na meest gezochte zoekterm op de videosite.

Tikken en fluisteren in video’s

Als je voor het eerst een ASMR-video aanklikt kun je weleens verrast zijn. In plaats van de opgewekte hardere stemmen en geluiden die je vaak hoort op YouTube, draait het hier juist om rustige en fluisterende stemmen en geluiden. Er zijn allerlei verschillende soorten van die video’s. In de één zie je iemand haar haren borstelen, in anderen tikken de hoofdpersonen met hun vingers op verschillende materialen. Ook zijn er video’s waarin iemand een kapper of doktersassistente naspeelt, waarin je als kijker de hoofdpersoon bent. Een speciaal genre video’s op YouTube, waarvan sommigen al miljoenen keren bekeken zijn. Maar waarom? Omdat ze bij veel mensen een fijn, tintelend gevoel oproepen. Zogenaamde brain tingles, zoals ze in de ASMR-community genoemd worden.

ASMR

Dat tintelende, prettige gevoel noemen we ASMR: Autonomous Sensory Meridian Response. Sommige mensen krijgen dit bij lichte aanrakingen, geluiden of beelden. Het zorgt bijvoorbeeld ook voor dat fijne gevoel als iemand met je haar speelt, of over je rug wrijft. Meestal beginnen de tintelingen op je hoofdhuid, waarna ze verspreiden via je nek naar je rug en de rest van je lichaam. Je kunt deze reacties niet tegenhouden, vandaar ook de term autonomous.

Niet voor iedereen

Maar niet iedereen krijgt ze: sommige mensen ervaren het gevoel een stuk minder of krijgen dat tintelende gevoel juist helemaal niet. Waarom ASMR voor sommigen wel en voor anderen niet werkt, is nog niet precies duidelijk. Het zou volgens onderzoek van de University of Winnipeg te maken hebben met het default network van de hersenen, een netwerk van gebieden in de hersenen dat vooral actief is in rust en wordt geassocieerd met gedachten. Bij mensen die geen prikkels krijgen door ASMR, werkt dit anders dan bij mensen die ze wel krijgen.  

Beter slapen door ASMR

Veel mensen zweren bij ASMR-video’s om sneller en beter in slaap te vallen. De zachte geluiden helpen hen te ontspannen en hun hoofd leeg te maken, waardoor ze lekker in dromenland komen. Er zijn zelfs speciale video’s die gefocust zijn op het helpen ontspannen voor je gaat slapen. Daarbij vertelt iemand je bijvoorbeeld een verhaaltje, zoals je ouders vroeger deden voor het slapen gaan. Waarom ASMR precies werkt om je sneller in slaap te brengen, is nog onduidelijk. Uit onderzoeken blijkt wel dat de geluiden en stemmen zowel psychologische en fysieke symptomen van stress laten afnemen, en dat ze de hartslag vertragen. Dat zijn factoren die de aanmaak van slaaphormonen stimuleert, waardoor je dus beter zou kunnen slapen.

Hieronder een voorbeeld van zo’n ASMR-video. Werkt het voor jou?

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | The Conversation, Psychology Today
Beeld | iStock

Ook interessant