Wel of geen apps afsluiten? Zo zit dat. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Apps afsluiten op je smartphone: heeft dat eigenlijk zin?

Sluit je ‘s avonds ook vaak nog even alle apps af die je overdag hebt gebruikt, zodat je de volgende dag geen trage smartphone hebt? Veel mensen doen dit namelijk wel. Maar heeft het afsluiten van apps eigenlijk wel zin? Of is dat een fabel en kun je de apps gewoon open laten staan?

Feit of fabel?

We kunnen meteen met de deur in huis vallen: het is een fabel dat je smartphone of tablet sneller wordt als je alle apps afsluit. Die gedachte komt namelijk nog uit de tijd van de oude toestellen. Doordat die niet of niet goed geoptimaliseerd waren, konden openstaande apps ervoor zorgen dat je telefoon traag werd. Maar tegenwoordig is alle software - en daarmee de telefoon - zo goed ontwikkeld, dat dit niet meer het geval is. Je toestel wordt dus niet trager als je apps open laat staan.

Automatisch gesluimerd

Maar blijven die apps dan niet op de achtergrond draaien, waardoor de batterij van je smartphone sneller leeg raakt? Nee, dat blijkt niet het geval te zijn. Apps die je niet gebruikt, maar ook niet hebt afgesloten, worden na een tijdje automatisch gesluimerd. Hierdoor verbruiken ze geen extra stroom, maar blijven de achtergrondprocessen van de apps nog wel actief.

Meer energieverbruik

Het omgekeerde blijkt zelfs waar te zijn: juist wanneer je alle apps afsluit verbruikt je smartphone meer energie. Wanneer je de apps later weer wilt gebruiken, moeten ze niet alleen helemaal opnieuw worden opgestart, maar ook de achtergrondprocessen moeten weer worden herstart. Dit zorgt uiteindelijk voor meer stroomverbruik, waardoor je je apparaat sneller moet opladen.

Alleen de apps die je gebruikt en apps die wel op de achtergrond blijven draaien, verbruiken stroom. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je muziek afspeelt of wanneer je je GPS aan hebt staan. Maar dit zijn ook vaak apps die je op de achtergrond gebruikt, waardoor dat natuurlijk niet erg is.

Tip

Heb je het idee dat je smartphone of tablet snel leeg raakt of wil je zuiniger zijn op de accu? Eerder schreven we een artikel over hoe je de accu van je telefoon langer mee kan laten gaan.

Bron | allesoverandroid.nl, onemorething.nl

Lisa MancheGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden