Margriet logo
Aparte dekbedden of dekbed delen met je partner? Dít is volgens slaapexperts beter Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aparte dekbedden of dekbed delen met je partner? Dít is volgens slaapexperts beter

Delen jij en je partner een dekbed, of hebben jullie ieder een eigen deken? Volgens slaapexperts zitten er aan beide opties voor- en nadelen.

En wist je dat er een gulden middenweg bestaat?

Samen onder één dekbed met je partner

Om te beginnen is een dekbed delen wel de meest romantische optie. “Samen onder één dekbed slapen kan de intieme band versterken en je een gevoel van veiligheid en zekerheid geven”, legt neurobioloog Terri Riutcel uit aan Good Housekeeping. En je kunt je heerlijk aan elkaar opwarmen, wat zeker in de herfst en winter goed uitkomt. Als het even kan, is een dekbed delen dus heel goed voor je relatie – en het staat ook mooi, zo’n groot deken. Maar levert samen onder één dekbed slapen (misschien onbewust) juist irritaties en slaapproblemen op? Lees dan even verder.

Aparte dekbedden

Hoe romantisch en knus dat gezamenlijke dekbed ook is, misschien zijn twee aparte dekbedden voor jullie toch de betere optie. Trekt jouw partner ’s nachts bijvoorbeeld vaak de dekens naar zich toe, waardoor jij wakker wordt van de kou? Of ligt-ie ’s nachts nogal te woelen, waardoor jij ook maar moeilijk de slaap kunt vatten? Dan heeft dat een negatieve invloed op je slaapkwaliteit en uiteindelijk ook op je relatie (niemand wordt gezelliger van slaaptekort). Met twee aparte dekbedden, heb je daar minder tot geen last van.

Het verschilt per persoon ook nog eens met welke temperatuur jij ’s nachts het lekkerst slaapt. “De slaapkwaliteit wordt er niet beter op als je het te warm of te koud hebt”, vertelt slaapexpert Alies Coster ons. “Het hangt er dus per persoon en per koppel vanaf of het slim is om samen onder één dekbed te slapen. Als je beide dezelfde warmtebehoefte hebt is het ideaal.”

Lees ook:
4 tips om het eens te worden over de slaapkamertemperatuur

Gulden middenweg

Hebben jullie inderdaad verschillende slaapbehoeften, maar wil je wel graag samen onder één dekbed slapen? “Je kunt ook eens een dunner dekbed proberen, of een elektrische deken erbij aan één kant. Je past de omgeving dan dus aan, zodat het lukt om samen onder één dekbed te slapen.” De slaapexpert adviseert ook om eens te kijken naar zogenoemde partnerdekbedden. De twee helften van zo’n dekbed zijn verbonden met een rits en drukknopen. Je kunt per helft kiezen voor een warme of koelere deken. Dus heeft jouw partner het snel warm maar heb jij het juist snel koud, dan kun jij voor het winterdekbed gaan terwijl je partner nog slaapt onder het zomerdekbed.

Grootte van het dekbed

Ook belangrijk om na te gaan, is of jullie dekbed wel groot genoeg is. Hoe breder je bed, hoe groter het dekbed ook mag zijn. En na verloop van tijd groei je zelf natuurlijk ook wat door, waardoor een groter dekbed ook nodig kan zijn. Probeer dat dus ook eens, als je zo graag toch samen onder één dekbed wilt blijven slapen. Slaapexpert Coster deelt zelf overigens ook een groot dekbed met haar partner: “Een lits jumeauxs, groot genoeg dus.” Lits jumeaux-dekbedden zijn namelijk 240 bij 200/220 centimeter groter.

Lees ook:
Dít is de reden dat je een dekbedovertrek altijd binnenstebuiten moet wassen

Nachtrust belangrijk voor relatie

Welke keuze je ook maakt, houd in je achterhoofd dat een goede nachtrust belangrijk is voor een fijne relatie en andersom, benadrukt Coster. “Het belangrijkste is dat je respect hebt voor elkaars slaapwensen. Bespreek met elkaar waar je behoefte aan hebt, doe beide water bij de wijn en zorg dat je op één lijn komt te liggen. Er is geen goed of fout als het gaat om slapen onder één dekbed of twee losse dekbedden. Het enige is dat irritatie niet bijdraagt aan een goede nachtrust, dus een goed gesprek is het halve werk!”

Leukere partner

De expert heeft nog een aantal belangrijke slaaptips voor koppels. “Doe wat je moet doen om het gezellig te houden met je partner. Praat met elkaar, luister goed, respecteer elkaar en vergeef elkaar. Voorkom geruzie voor bedtijd, want als je moe bent kom je er moeilijker uit samen. Parkeer dat onderwerp dus voor morgen, geef elkaar een kus en ga slapen. Zet daarnaast ook je nachtrust op één, daar word je een beter mens van en een leukere partner!”

Lees ook:
Wanneer je volgens een relatie-expert beter wél boos naar bed kunt gaan

Meer lezen over slapen? Hier vind je alle artikelen van onze slaap-expert Alies Coster.

Bron | Good Housekeeping
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden