ANWB-winkels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

ANWB-winkels: ‘de relevantie en noodzaak van de fysieke winkels is verminderd’

Een fiets of wandel kaart, bergschoenen en tolbadges: voor al deze spullen kun je vanaf de jaren 70,80 en 90 al bij de ANWB terecht om zo goed voorbereid op vakantie te gaan. Alleen anno 2022 is er veel veranderd. Verdwijnen de ANWB-winkels uit het straatbeeld?

Ga jij nog naar de ANWB-winkel voordat je op vakantie gaat?

Relevantie en noodzaak verminderd

Cor Molenaar, econoom, vertelt aan het AD dat de wereld veranderd is. “Daarin zie je dat de relevantie en de noodzaak van veel diensten van de ANWB simpelweg zijn verminderd. Je moet je afvragen: in welke behoefte voorziet de ANWB nu nog?’’

Molenaar stelt dat de ANWB onder ouderen nog echt een grote naam is, maar dat dit bij veel mensen onder de 25 een stuk minder zal zijn, omdat zij alles online kopen. “De meeste ANWB-winkels bevinden zich op A2-locaties, dus nét niet in het centrum van een winkelgebied. Dat helpt ook niet mee. Ik verwacht dat hun winkels binnen afzienbare tijd uit het straatbeeld zullen verdwijnen, misschien wel binnen vijf jaar.’’ Landelijk gezien daalde het aantal winkels van 87 in 2017 naar een totaal van 76 winkels dit jaar.

‘Er moet iets veranderen’

Molenaar legt uit dat de ANWB-winkels wel zouden kunnen blijven bestaan, maar dan zullen er dingen moeten veranderen. “In het verleden werd het terrein waarop de ANWB actief is steeds breder. Dat werkt op een gegeven moment tegen je. Nu zullen ze zich moeten focussen op de vraag: waar staan we nu eigenlijk voor? De meeste mensen zullen hen associëren met reizen.’’

Drukste weken van het jaar

Toch is het volgens ANWB-woordvoerster Sanne Over niet alleen maar kommer en kwel voor de winkels. Ze zitten op dit moment in de drukste weken van het jaar. Niet alleen online, maar óók in de 76 winkels die over heel Nederland verspreid zijn. Vorig jaar had de ANWB zo’n 5,7 miljoen bezoekers in hun vestigingen. “Je ziet dat mensen voor de laatste vakantievoorbereidingen graag naar de winkels komen. Klanten en leden komen dan onder andere voor kleding, schoenen en rugzakken”, vertelt ze.

Ook allerlei soorten kaarten worden nog steeds verkocht, maar ook voor andere praktische dingen komen mensen naar de winkel, stelt Over. “In Frankrijk moet je bijvoorbeeld verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto hebben. Die komen mensen bij ons halen.’’

Aantal leden neemt toe

Toch ziet de woordvoerster het voorlopig niet gebeuren dat de ANWB-winkels uit het straatbeeld verdwijnen. Het ledental in 2021 nam met 126.000 leden toe, tot in totaal zo’n 4,9 miljoen leden. Dat er in de laatste jaren elf winkels gesloten werden, heeft volgens Over te maken met het feit dat er teveel ANWB-winkels waren. “Dat heeft geleid tot het sluiten van een aantal winkels en relocatie van een aantal andere winkels.” Dit leidt tot een betere verdeling van de winkels.

Uit onderzoek onder leden en consumenten van ANWB blijkt dat een steeds grotere groep mensen online aankopen vanzelfsprekend vindt. “Maar ook dat klanten een reistijd van dertig tot 45 minuten naar een fysieke ANWB-winkel als acceptabel ervaren”, aldus Over.

Bron | AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden