Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

PREMIUM

Annette Heffels over hoe je elkaar vergeeft nadat de één is vreemdgegaan

Annelies wil van haar man details weten over zijn ontrouw. Ze denkt dat die haar zullen helpen om die nare episode in hun relatie achter zich te laten.

Annelies

Annelies: “Ruim een jaar geleden ontdekte ik dat mijn man een relatie had met iemand uit onze kennissenkring. Toen ik het ontdekte, is hij meteen met die vrouw gestopt. Hij zei dat hij dat al langer wilde, maar dat zij dat niet accepteerde. De periode waarin ik het vermoedde maar hij het ontkende tot er uiteindelijk niets meer te ontkennen viel, was moeilijk, maar ook heel intensief. We hebben veel gepraat, gehuild, geknuffeld en uiteindelijk met volle overtuiging weer voor elkaar gekozen. Daarna was het voor mijn man klaar, maar ik moest het allemaal nog verwerken. Ik ging me realiseren hoe vaak en hoe overtuigend hij tegen me had gelogen.

Mijn vertrouwen in hem is beschadigd. Ik heb zijn eerlijkheid en openheid nodig. Ik zit vol vragen: hoe vaak, wanneer, waar en wat hebben ze precies gedaan. Mijn man wil er niet meer over praten. Hij zegt dat hij het niet meer weet en dat ik er alleen maar overstuur van raak. Maar ik kan niet leven zonder die antwoorden.”

Annette adviseert

De ontdekking van ontrouw, waarbij sprake was van leugens en bedrog, veroorzaakt in een liefdesrelatie een enorme beschadiging van het vertrouwen. Paren gaan daarbij door verschillende fases heen. Na de schok van de ontdekking volgt een periode waarin een beslissing moet worden genomen om wel of niet samen verder te gaan. Omdat er opnieuw wordt gevochten voor de relatie en voor elkaar is het naast een verdrietige tijd vaak ook een tijd waarin je meer betrokken bent bij elkaar dan in de periode daarvoor.

De keuze voor elkaar, na het verbreken van de andere relatie, geeft rust, maar er blijven nog veel vragen. Je moet in feite je partner opnieuw leren kennen, want wat hij heeft gedaan voelde niet als ‘iets voor hem’. Er is behoefte om alles te willen weten van ‘die andere’, omdat je denkt dat je het daardoor beter begrijpt.

Natuurlijk moet je praten over wat de ontrouw met jou heeft gedaan. Het helpt als je partner dat hoort, zich in kan inleven in jouw angst en verdriet. Het helpt ook als je voelt dat het hem raakt dat hij jou pijn heeft gedaan. Pas daarna moet hij proberen uit te leggen wat hem ertoe bracht om die relatie aan te gaan. Soms, maar lang niet altijd, heeft dat te maken met minder aandacht voor elkaar in de bestaande relatie, waardoor het verleidelijk kan zijn om iemand te ontmoeten die jou interessant en aantrekkelijk vindt. Soms is het ook gewoon een kans die zich voordoet en spannend is. Begrijpen helpt om te kunnen vergeven en om het vertrouwen langzaam te herstellen.

De bedrogen partner wil vaak alle details horen, maar dat levert weinig op. Vaak lukt het daarna niet meer om die beelden uit je hoofd te krijgen waardoor meer boosheid en afstand ontstaat. Praten over wat je hebt gevoeld en gedacht en over wat nodig is in de relatie met elkaar, helpt beter om elkaar terug te vinden.

Elke week beantwoordt Annette Heffels een lezersvraag over relaties. Wil je ook een vraag insturen? Dat kan hier.

null Beeld

Over Annette Heffels

Annette Heffels is psycholoog. Ze studeerde pyschologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en specialiseerde zich als psychotherapeut. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer staat? Klik hier.

Annette HeffelsMarloes Bosch

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden