Margriet logo

PREMIUMDossier

Annemarie van Gaal: zo haal je het maximale uit je belastingaangifte

null Beeld Kristel Steenbergen, Lobke van Aar (Illustraties), Getty images (fotografie).
Beeld Kristel Steenbergen, Lobke van Aar (Illustraties), Getty images (fotografie).

De belastingaangifte: vervelend klusje of verheug je je er juist op omdat je misschien geld terugkrijgt? Met deze tips van Annemarie van Gaal haal je er dit jaar het maximale uit.

null Beeld

Annemarie van Gaal is een Nederlandse ondernemer, investeerder, auteur en televisiepersoonlijkheid.

null Beeld

Op tijd aangifte doen

Als je elk jaar weer opziet tegen het bij elkaar zoeken van de informatie die je nodig hebt voor je belastingaangifte, maak er dan een gewoonte van om gedurende het hele jaar die informatie alvast te verzamelen. Maak gewoon een mapje op het bureaublad van je computer aan waarin je alle documenten verzamelt die je nodig hebt voor je belastingaangifte. Je kunt natuurlijk ook een schoenendoos of ander opbergmapje gebruiken. Stop hier onder andere de jaaropgaven van je werkgever, eventueel je uitkeringsinstantie en bank in. Plus de kopieën van overboekingen naar goede doelen, niet-verzekerde zorgkosten of kosten voor een opleiding of studieboeken. Als je een koophuis hebt, dan ook de papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning. Als je alles door het jaar heen verzamelt, dan scheelt dit bergen aan tijd op het moment dat je je aangifte moet doen.

Zorg dat je je aangifte op tijd doet. Vanaf 1 maart 2022 kun je inloggen met je DigiD en je belastingaangifte checken, eventueel aanvullen of corrigeren en versturen. Verstuur de aangifte in elk geval vóór 14 juli 2022 om een boete te vermijden. De Belastingdienst heeft je aangifte, met alle gegevens die bij hen bekend zijn, al voor je ingevuld en klaargezet op hun site. Eigenlijk is dat heel makkelijk, maar laat je niet verleiden om de aangifte klakkeloos te ondertekenen en in te dienen, want wellicht heb je recht op meer aftrek dan wat bij de Belastingdienst bekend is.

null Beeld

Studiebudget

Heb je in 2021 een opleiding gevolgd of studieboeken gekocht om jezelf te verbeteren in je werk of om werk te vinden? Dan kun je die voor dit jaar nog aftrekken van je belastingen. Dit jaar is overigens het laatste jaar dat je deze kosten nog kunt aftrekken. Vanaf 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar en kun je, als je een opleiding wilt volgen om jezelf te ontwikkelen, per 1 mei weer een budget van € 1000 aanvragen bij het UWV (budget dat op 1 maart beschikbaar kwam, is op).

null Beeld

Vermogensbelasting

De vermogensbelasting, of om het goed te zeggen de vermogensrendementsheffing, is een belasting die je betaalt over je vermogen. De vermogensbelasting is een zogenaamde fictieve belasting, waarbij de Belastingdienst ervan uitgaat dat je rendement maakt op je vermogen en je daarover 31% belasting laat betalen, ongeacht of je geld hebt verdiend met je vermogen. Het is tegenwoordig natuurlijk niet zeker dat je rendement maakt op je vermogen, sterker nog: als je je spaargeld ‘veilig’ op de bank laat staan, betaal je er zelfs negatieve rente over.

Hoe meer vermogen je hebt, hoe hoger de Belastingdienst het rendement inschat dat je erop kunt maken. Voor een deel is dat natuurlijk wel terecht omdat je kleinere vermogens vaker op een spaarrekening laat staan of veilig belegt, terwijl je met grotere vermogens wellicht meer risico neemt. Tot een bedrag van € 50.000 als alleenstaande of € 100.000 als stel, betaal je geen vermogensbelasting. Voor vermogens tot € 50.000 boven op het vrijgestelde bedrag, gaat de Belastingdienst uit van een rendement van 1,898%, bij grotere vermogens gaan ze uit van respectievelijk 4,501% tot 5,69% rendement.

null Beeld

Belastingaangifte bij scheiding

In het jaar van het scheidingsverzoek kun je, terwijl je al elkaars ex-partner bent, nog wel als fiscaal partners de belastingaangifte doen. Dat kan gunstig zijn om niet te veel belasting te betalen. Ná het jaar van de scheiding zullen ex-partners ieder afzonderlijk de aangifte moeten doen. Let op: wie alimentatie ontvangt moet dit opgeven in box 1 bij ‘ander inkomen’ en hierover wellicht inkomstenbelasting betalen.

null Beeld

Rekenvoorbeeldje

Stel dat je als alleenstaande € 150.000 op je bankrekening hebt. De meeste banken rekenen een negatieve rente van 0,5% over het bedrag boven € 100.000, wat € 250 per jaar kost. Voor de vermogensbelasting betaal je over 2021 in dit voorbeeld bijna € 1000 aan vermogensbelasting.

Dé besparingstip: middeling

Jarenlang de favoriete geheimtip van belasting-adviseurs om geld voor hun klanten te besparen: de middelingsregeling. De overheid gaat deze regeling binnenkort opheffen omdat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt namelijk dat slechts 15% van de mensen die via de middelingsregeling geld zouden kunnen terugkrijgen, dit ook indient. Toch jammer. Voor dit jaar geldt de middelingsregeling nog, dus wat let je om te kijken of het je voordeel oplevert? Laat geen geld liggen als je er recht op hebt. Als je de laatste jaren een wisselend inkomen hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je ondernemer, zzp’er of flexwerker bent, maar ook als je een sabbatical hebt genomen of een flinke ontslagvergoeding hebt gekregen, dan krijg je via middeling misschien geld terug van de Belastingdienst.

Normaal gesproken wordt je inkomstenbelasting aan de hand van je inkomsten in één kalenderjaar berekend. Als je vraagt om middeling, dan berekent de Belastingdienst je inkomsten uit drie opeenvolgende jaren en neemt daar het gemiddelde van. Wellicht ben je over dit nieuwe gemiddelde jaarinkomen minder belasting verschuldigd dan je over de drie afzonderlijke jaren hebt betaald. Als het verschil groter is dan € 545, krijg je belasting terug. Wat je daarvoor moet doen is het ‘formulier tot middeling inkomstenbelasting’ van de site van de Belastingdienst te downloaden, in te vullen en te sturen naar het belastingkantoor. Je mag zelf kiezen over welke drie opeenvolgende jaren je middeling wilt aanvragen, maar stuur het formulier wel binnen 36 maanden op nadat de laatste aanslag van de drie middelings-jaren definitief is.

null Beeld

Giften aftrekken

Giften aan goede doelen mag je aftrekken van de belasting, mits het goede doel een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of vereniging is. Een andere voorwaarde is dat de giften bij elkaar opgeteld minimaal 1% van je inkomen zijn, maar ook niet meer dan 10% van je inkomen. Als je echter een periodieke schenking bij de notaris vastlegt waarbij je vijf jaar lang een schenking aan een goed doel doet, dan gelden er geen drempels of maximum percentages. Check op de site van de Belastingdienst of een instelling een ANBI-keurmerk heeft.

Thuiswerkvergoeding

Bedrijven mogen hun werknemers in 2022 een belastingvrije thuiswerkvergoeding van € 2 per dag geven. Voor een fulltime werknemer komt dit neer op € 500 netto per jaar.

null Beeld

Zorgkosten declareren

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Declareer je zorgrekeningen. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien verzekerden dat vergeet en daarmee gemiddeld € 330 per jaar laat liggen. In de meeste gevallen kun je nog tot drie jaar na je bezoek aan de zorgverlener je factuur declareren, zelfs als je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. En ook als de verzekeraar geen contract heeft met jouw zorgverlener kun je vaak nog een deel van het bedrag, zo’n 60% of 70% van de rekening, terugkrijgen.

null Beeld

Grote uitgaven aan het eind van het jaar

Het loont om grote uitgaven voor het einde van het jaar te doen. Als je je vermogen voor eind vorig jaar met € 100.000 had verlaagd, door bijvoorbeeld schulden af te lossen, geld te schenken aan je kinderen of een grote uitgave naar voren te halen zoals de aanschaf van een auto of een verbouwing, dan had je je belastingaanslag met € 991 kunnen verlagen.

Annemarie van GaalKristel Steenbergen, Lobke van Aar (Illustraties), Getty images (fotografie).

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden