Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Stellen die anders stemmen: een punt van discussie of laat je elkaar vrij?

anders-stemmen-dan-je-partner.jpg

De verkiezingen staan voor de deur. En dat brengt naast de verkiezingsdebatten in de media, in sommige huishoudens ook de nodige discussies tot stand. Want wat nou als je partner een hele andere politieke voorkeur heeft dan jij? We vroegen het stellen die heel anders stemmen dan elkaar: is dit een punt van onoplosbare discussies of laat je elkaar hierin vrij? 

De een heel links, de ander heel rechts. Hoe ga je daar mee om? 

Anders stemmen dan je partner

Verschillen van mening is heel normaal. Maar dat is vaak een stuk makkelijker bij iemand die je niet kent uit de supermarkt, dan wanneer je er andere overtuigingen dan je eigen partner of familieleden op nahoudt. Zeker met de verkiezingen in aantocht kan het binnen huishoudens de nodige discussies opleveren. Terwijl anderen elkaar hier volledig in vrij laten of juist de politieke onderwerpen volledig vermijden. Om je een idee te geven van hoe andere stellen hier mee omgaan spraken we Sarah en haar vriend Kees*. Zij stemt links, en hij rechts. 

‘We maken er vaak grapjes over’, begint Kees. ‘Zo mag Kees niet meer aan de linkerkant van het bed slapen’, vult Sarah grappend aan. Maar ook zonder dollen, hebben zij het er best vaak over. Bijvoorbeeld aan de hand van een politiek nieuwsbericht en de afgelopen tijd in de aanloop naar de verkiezingen. ‘Rond om de verkiezingen hebben we het er wel meer over. Maar als je bijvoorbeeld een sociaal dilemma samen bespreekt, dan komt ook op een bepaalde manier je politieke kijk aan bod.’, vertelt Kees. 

‘Ik denk dat we allebei wel dingen van elkaar aannemen bij zo’n soort gesprek, maar er zijn ook gewoon dingen waar we het niet over eens zijn, maar dan hoeven we elkaar ook niet te overtuigen van het links om of rechts om doen.’, vult Sarah aan. 

Samen de stemwijzer invullen

‘Wij komen allebei als we de stemwijzer individueel invullen op totaal andere partijen uit, maar we hebben ‘m laatst samen ingevuld, en toen zijn we letterlijk bij elk punt gaan kijken wat we hierop zeggen.’, zo vertelt Sarah. ‘En niet om dan samen tot een gemiddelde te komen, maar om te kijken wat we ergens op zeggen, en waarom we dat vinden.’, aldus Sarah en Kees. ‘Vaak komen we wel tot een soort middenoplossing, al hangt dat natuurlijk wel af van de stelling.’, vult Kees aan.

‘Als Kees sommige dingen beargumenteert dan denk ik wel, zo had ik het nog niet bekeken… Maar dan sta ik er nog steeds niet altijd achter.’, vult Sarah lachend aan. 

Zelfde doelen, andere oplossingen

‘Ik denk dat wij vaak dezelfde doelen hebben, maar andere manieren om bij die doelen te komen’ vertelt Sarah. ‘Hierdoor kan je het op sommige punten wel eens zijn met elkaar, alleen heb je een andere invalshoek. Zo vinden we bijvoorbeeld milieu allebei belangrijk, maar de aanpak van de partijen waar ik op stem, is heel anders dan die van Kees. Het doel is dan wel hetzelfde, maar de manier om daar te komen is heel anders.’, legt Sarah uit. Daarnaast neem je vaak tijdens het stemmen ook mee in welke sector je zelf werkt, waardoor je sneller op een andere partij dan je partner uitkomt.’, aldus Sarah en Kees. 

‘Hoewel we anders stemmen, laten wij elkaar wel echt vrij in de partijkeuze. Ik zou bijvoorbeeld nooit tegen Sarah zeggen dat als ze dan toch links stemt, ze niet op partij X moet stemmen.’, vertelt Kees.

Lees ook: Schone potloden, briefstemmen en ‘early voting’: zó gaat stemmen in coronatijd

Andere ervaringen van lezeressen 

Op onze Facebookpagina lieten jullie weten hoe jullie hier mee omgaan. Zo schrijft Anneke Reichholdt dat zij en haar partner elkaar gewoon vrijlaten in het stemmen, maar dat zij het hier ook niet over hebben. Ook Joke Decrauw laat weten hier totaal vrij in te zijn, en dat zij hier geen discussies over heeft. 

Bij Charlotte te Gussinklo levert het rondom de verkiezingen soms wel felle discussies op. Zij stemt links en haar man behoorlijk rechts. In het dagelijkse leven is het geen probleem, en blijken ze over heel veel punten redelijk hetzelfde te denken. ‘Maar we moeten bijvoorbeeld samen geen verkiezingsdebat kijken’, zo schrijft zij. ‘Maar in verkiezingstijd, met al die stellingen waar elke partij met gestrekt been in gaat… Nou, dan worden er hier ook wat gestrekte benen gespot.’, voegt ze hieraan toe. 

Ook Leander van Rooijen laat weten heel anders te stemmen dan haar partner. Zij vertelt dat dit geen probleem is, en dat zij elkaar hierin vrijlaten. Daar voegt zij aan toe dat anders stemmen ook niet per definitie betekent dat je het niet met elkaar eens bent, maar dat je een ander punt nog net iets belangrijker vindt, waardoor een andere partij beter bij je past. ‘We kijken verkiezingsdebatten en praten ook zeker over de politiek. Het is geen probleem als we over bepaalde onderwerpen anders denken. ‘Wij hebben ook allebei stemwijzers ingevuld. Daar komt dan uiteraard een andere partij uit, maar dat levert zeker geen problemen op binnen ons huishouden. Geen ruzies en geen verhitte discussies’, vult Leander aan. 

*Sommige namen zijn gefingeerd. Echte namen bekend op de redactie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Ook interessant