Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Heb jij een ambivert karakter? Dit is wat dat betekent

een-ambivert-karakter-zo-kom-je-er-achter-of-jij-dit-hebt.jpg

Introvert en extrovert zijn inmiddels bekende termen. Maar dat er ook zoiets bestaat als een ambivert karakter, daar zijn minder mensen bekend mee. Benieuwd wat dat is en of dit bij jouw karakter past? We leggen het je uit. 

Is een ambivert karakter eigenlijk het beste van twee werelden? 

Een ambivert karakter

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn introverte mensen geen fan van sociale situaties of een omgeving met veel prikkels. Ze zijn over het algemeen wat terughoudend en stil terwijl extroverte personen juist dol zijn op veel mensen om zich heen. Ze komen sociaal en enthousiast over. Het zijn natuurlijk maar labeltjes, maar er is een kans dat jij je toch niet helemaal bij het een of het ander vindt passen. Dan kan het zijn dat jij een ambivert karakter hebt. Iemand met een ambivert karakter heeft namelijk de balans tussen introverte en extroverte eigenschappen. Enerzijds sta je graag in het middelpunt, anderzijds kun je overprikkeld raken van aandacht.

Lees ook: Helemaal uitgeput na een sociale gelegenheid? De introverten-kater bestaat echt

Twee uitersten 

Je kunt herkennen of je een ambivert bent doordat je aan de ene kant graag wil praten en vertellen, maar aan de andere kant ook goed kunt luisteren. Je weet wanneer je de ander de ruimte moet geven. Daarnaast heb je geen moeite met alleen zijn, maar je hebt wel sociale interactie nodig om je niet te gaan vervelen. Maar bij een teveel aan sociaal contact kun je je weer van je introverte kant laten zien en raak je door alle prikkels sneller vermoeid. Je gaat dus graag naar een feestje, maar bent waarschijnlijk niet de laatste die weer vertrekt. Daarnaast vind je het wel heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, maar je zult zelf waarschijnlijk niet de eerste stap zetten. Het middelpunt van de aandacht zijn is voor even leuk, maar het moet niet te lang duren. Voor een ambivert kan dit soms voelen alsof je steeds in tweestrijd met jezelf staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Fem Fem
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant