Amber Alert: dít is het moment dat er zo’n melding wordt verstuurd  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

AMBER Alert: dít is het moment dat er een melding wordt verstuurd

Gemiddeld worden er elk jaar twee landelijke en ongeveer acht regionale AMBER Alerts verstuurd. Wanneer maakt de politie de keuze om een AMBER Alert te versturen?

We zochten het voor je uit.

Vermissing

AMBER Alert Nederland is het landelijke vermiste kinderen-alarm. Wanneer gebruik wordt gemaakt van deze alarmdienst, vraagt de politie aan burgers om landelijk of regionaal uit te kijken naar een vermist kind in levensgevaar. Bij een AMBER Alert worden alle mogelijke communicatie middelen ingezet: de Burgernetapp, social media en landelijke media. Maar ook matrixborden boven snelwegen, digitale schermen bij trein- en busstations, op vliegvelden, winkels en tankstations.

Wanneer wordt een Amber Alert verstuurd?

Toch wordt niet voor elke vermissing gebruik gemaakt van de alarmdienst. Er zijn drie factoren die een rol spelen voor het versturen van een AMBER Alert:

  • Het kind is zeer waarschijnlijk ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  • Het vermiste kind is jonger dan 18 jaar.
  • Er is voldoende informatie over het kind, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat een AMBER Alert de kans vergroot dat het kind snel gelokaliseerd kan worden.

Wanneer wordt er geen AMBER Alert verstuurd?

Maar waarom wordt er niet voor elke vermissing een AMBER Alert verstuurd? De politie kijkt bij vermissingen hoe urgent de situatie is. Zo worden er bijvoorbeeld geen AMBER Alerts verstuurd van ontvoeringen waar de kinderen door hun vader en/of moeder of door een ander familielid ontvoerd zijn. Tenzij er tijdens de ontvoering sprake is geweest van ernstige vormen van geweld, en/of aangenomen kan worden dat het kind bij de ontvoerende ouder gevaar loopt om slachtoffer te worden van ernstig of zelfs dodelijk geweld.

Voor vermiste personen van 18 jaar en ouder wordt ook geen AMBER Alert verzonden. Ook niet als diegene een verstandelijke beperking heeft en daardoor functioneert op een leeftijdsniveau van onder de 18 jaar. Hiervoor wordt op een andere manier aandacht gevraagd.

Amber Alert via Instagram

AMBER Alerts zag je al op Facebook, maar je zult ze binnenkort ook op Instagram terug kunnen vinden. De alarmdienst wordt in 25 landen toegevoegd aan Instagram, waaronder Nederland. Gebruikers krijgen een melding als er in hun buurt gezocht wordt naar een vermist kind. Hiervoor gaat Instrgam onder meer de opgegeven woonplaats van gebruikers, IP-adressen en locatie-instellingen gebruiken. Wanneer je dan een melding binnenkrijgt, zie je onder andere een foto te zien met de naam van het kind en details over de vermissing.

“We weten dat de kans op het vinden van een vermist kind toeneemt als meer mensen ernaar uitkijken”, aldus Instagram. De verwachting is dat het installeren van de functie op Instagram de komende weken wordt afgerond.

Bron | Radar, 112vallei, Burgernet, NOS Stories, Politie.nl

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden