Prinses Amalia Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Amalia kan vanwege bedreigingen het huis niet uit: ‘Dit is een onmenselijk offer’

Prinses Amalia woont momenteel niet in haar studentenhuis in Amsterdam en kan niet naar buiten, melden koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de pers tijdens een staatsbezoek aan Zweden. We belden met koningshuisdeskundige Justine Marcella, zij vertelt waarom de omstandigheden het koningspaar zo raken.

“Ze is het huis niet uit,” zei koningin Máxima op een vraag hoe het was om Amalia niet meer in huis te hebben. Dat betekent dat het voor haar geen studentenleven is zoals andere studenten dat hebben. “Ik ben echt heel trots op haar hoe ze dat allemaal volhoudt, moet ik eerlijk zeggen,” vertelde koningin Máxima geëmotioneerd.

Studententijd

Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella is het volstrekt begrijpelijk dat dit het koningspaar zo raakt. “Hun dochter heeft een tussenjaar genomen om vervolgens vol frisse moed te starten aan het nieuwe studiejaar. Ze heeft een fijn huis gevonden in Amsterdam waar ze kon wonen en daar is eigenlijk een grote streep doorheen gegaan. Door haar tussenjaar kwam ook al een streep, dankzij corona, dat had ze natuurlijk anders gewild.”

Beveiliging

Amalia wordt sinds ze is geboren al beveiligd, maar de bedreiging is nu zo heftig dat ze alleen naar buiten kan om haar colleges te volgen. “Dat is wel heel schrijnend,” aldus Justine. “Ze moet een hoge tol betalen. Er wordt natuurlijk niets gezegd over de beveiliging, want je wilt de bedreigers niet de kaarten in handen geven, maar we kennen het een beetje van John van den Heuvel en Geert Wilders. Dat is niet misselijk. Ze heeft natuurlijk altijd beveiliging, maar dat is nu flink opgeschroefd.”

Bij alles wat Amalia wil ondernemen wordt een risicoanalyse gemaakt. Dat betekent dat ze niet zomaar met haar vriendinnen naar een café kan. “Eigenlijk alles wat je doet als je begint aan je studententijd, is bij haar nu niet meer te doen. Wilders kan nog steeds niet zonder beveiliging de deur uit en John van den Heuvel ook niet. Dus ik ben zo bang dat dit niet iets is dat slechts een weekje of een maand duurt. Dit gaat waarschijnlijk heel lang duren,” verteld Justine. “En ik kan me heel goed voorstellen dat de koning en koningin als ouders weten dat er veel van hun dochter gevraagd wordt. Ze moet veel offers brengen voor de positie die ze heeft, maar dit is wel een heel groot offer. Een onmenselijk offer.”

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Margriet is genomineerd voor website van het jaar 2022 Beeld Margriet
Beeld Margriet
Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden