null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Als je opgewonden bent wordt ‘ie groter en nog meer feitjes over de vagina

De vagina is een fascinerend lichaamsdeel: het brengt leven ter wereld, bezorgt ons genot en het ziet er bij iedereen anders uit. Er bestaat een kans dat je helemaal nog niet zo veel weet over 'daar beneden'. Daarom een lijst met feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist over je vagina.

Zo wordt de vagina tijdens de seks ongeveer tweehonderd procent groter en nóg negen andere feitjes op een rij.

Tien feitjes over de vagina

Hoe meer je weet over je vagina, hoe meer plezier je eruit kunt halen moeten ze gedacht hebben bij het Amerikaanse magazine Glamour. Uiteindelijk zul je natuurlijk ook sneller merken wanneer er iets niet goed is met je vrouwelijke geslachtsorgaan. Genoeg redenen dus om deze handige feitjes over de vagina te weten!

1. De grootte

De gemiddelde vagina is ongeveer de lengte van een wijsvinger diep - zo'n zeven tot tien centimeter. De vagina is extreem rekbaar en kan zich aanpassen aan omstandigheden. Tijdens een vrijpartij en opwinding kan zij zelfs tweehonderd procent groter worden. Daarnaast trekt de baarmoeder wat omhoog, waardoor je vagina langer wordt. Ook in de breedte zit heel wat speling, wat handig is bij een bevalling. De vagina kan tot vijftien centimeter breed worden.

2. Vulva

Het woord ‘vagina’ stamt uit de 17e eeuw en betekent in het Latijn ‘omhulsel’. De vagina verwijst naar het elastische kanaal waarin de geslachtsgemeenschap plaatsvindt en staat in een hoek van 130 graden. Wanneer je het hebt over de vulva dan bedoel je alles wat je ziet. Dus ook de schaamlippen en de clitoris.

3. Schaamhaar

Schaamhaar is helemaal niet raar. Dit groeit niet alleen op je vulva, maar ook op de binnenkant van de dijen en zelfs op de onderbuik. De haartjes zijn stevig en beschermen je tegen huidaandoeningen, infecties en acne. Denk daarom even na voordat je een waxbehandeling boekt.

Lees ook

Om déze redenen staan we zo vrolijk op als we ochtendseks hebben

4. Afscheiding

Iedere vagina ruikt anders en dat heeft te maken met je eetgewoonten, de stof van de kleding die je draagt, hygiëne en een persoonlijke mix van interne bacteriën. Toch heeft je vagina geen hulp nodig om schoon te blijven. Door de afscheiding wat de vagina zelf produceert - een wit of doorzichtig goedje - blijft je vagina vrij van bacteriën of andere onzuiverheden. Was daarom je vagina alleen met water, zodat je de natuurlijke pH-waarde of zuurgraad van je vagina niet verstoord door zeep te gebruiken. Dit verhoogt namelijk de kans op infecties.

Heeft je afscheiding een onaangenaam geurtje of krijgt het een kleurtje? Ga dan even langs de huisarts.

5. Hoofdpijn

Het stofje endorfine, dat vrijkomt tijdens een orgasme, is een soort natuurlijke morfine. Dit zorgt ervoor dat je na je hoogtepunt minder last kan hebben van fysieke pijn of ongemakken. Dus heb je last van hoofdpijn? Een orgasme kan zomaar het beste medicijn zijn.

6. Clitoris

De clitoris is veel meer dan de hotspot ter grote van een doperwt. Wij kennen de clitoris alleen van het zichtbare deel. Maar wist je dat dit slechts één vijfde deel is van de hele clitoris? Het andere vier vijfde deel van de clitoris zit in het lichaam en omcirkelt de vagina.

7. G-spot

Niet iedere vrouw heeft een G-spot. Iedere G-spot is uniek en reageert anders op stimulatie. De G-spot staat namelijk bekend als een niet noodzakelijke erogene zone. Sommige vrouwen vinden het fijn wanneer hun G-spot gestimuleerd wordt, terwijl anderen een pijnlijk gevoel kunnen ervaren. Gelukkig blijkt het gevoel in de meeste gevallen positief te zijn.

Lees ook

6x dit kun je het best eten om je vagina gezond te houden

8. Hoogtepunt

Voor veel vrouwen is er meer nodig dan vaginale penetratie om het hoogtepunt te bereiken. Toch kan het zijn dat je tijdens het vrijen het gevoel hebt dat je moet plassen. Dit kan een teken zijn van ejaculeren, net als bij de penis. Er wordt hier nog volop onderzoek naar gedaan, omdat men nog niet voldoende weet over dit zeldzame fenomeen. Zo wordt er verondersteld dat de G-spot een vloeistof aanmaakt, zodra deze gestimuleerd wordt met glucose, prostaatvocht en wat bestanddelen uit urine. Deze vloeistof kan dan uiteindelijk uit je vagina schieten. Toch geloven dokters dat je het niet bewust kan veroorzaken, vandaar dat verder onderzoek nodig is.

9. Minipenis

Tijdens de eerste acht weken van ons leven in de baarmoeder, zijn de clitoris en de minipenis niet zo verschillend. Als embryo's starten we namelijk allemaal met hetzelfde weefsel tussen onze beentjes. Pas na acht weken ontwikkelt dit weefsel zich verder tot een clitoris of een penis. Dit hangt af van de hormonale en genetische input. Hoewel de clitoris kleiner is dan de penis, heeft het wel twee keer zoveel zenuwuiteinden. De clitoris heeft zo'n 8.000 zenuwuiteinden, terwijl de hele penis er maar 4.000 heeft.

10. Krimpen na een bevalling

Tijdens een bevalling wordt de vagina natuurlijk eerst nog véél groter. Gelukkig nemen de meeste vagina's daarna opnieuw hun oorspronkelijke grote en vorm aan. Wel kan dit een paar maanden duren. Doe daarom oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be, Glamour US

Beeld | GettyImages

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden