Warmtepomp Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alles wat je moet weten over de warmtepomp

Vanaf 2026 is het verplicht om een warmtepomp in je woning te hebben. Iedereen moet dan bij vervanging van een cv-installatie overstappen op dit duurzame alternatief. Hoe werkt zo’n warmtepomp en welke soorten zijn er?

Een warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde als een omgekeerde koelkast. Een koelkast verzamelt alle warme lucht en geeft die af aan de buitenlucht. Bij een warmtepomp geldt het andersom: warmte wordt verzameld buiten het huis. Vervolgens wordt de warmte naar een bruikbare temperatuur gebracht en binnen in huis afgegeven. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de bron halen als het buiten koud is.

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste verschil is er tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp.

1. Een hybride warmtepomp

Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Als het koud is, doet de warmtepomp zijn werk en springt de cv-ketel alleen aan wanneer het érg koud is in de woning. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water voor de badkamer en keuken. Wanneer je huis bijvoorbeeld nog niet helemaal goed is geïsoleerd, kan een hybride warmtepomp een goede tussen oplossing zijn.

2. Een volledige elektrische warmtepomp

Deze warmtepomp wordt ook wel all-electric genoemd en zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Wil je nog meer besparen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om elektrisch te gaan koken. Je heb dan geen aardgas en dat kan uiteindelijk een hoop besparen op je energierekening.

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Hybride warmtepompen halen warmte meestal uit de buitenlucht. Een volledige warmtepomp kan ook andere bronnen gebruiken. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Lucht/water-warmtepomp: Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel (stof die wordt gebruikt bij warmtepompen) en in een binnenunit (in je huis) doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water-warmtepompen.
  • Water/water-warmtepomp: Een water/water-warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Voor deze warmtepompen worden twee putten geboord. Uit de ene haalt de pomp warmte omhoog, het afgekoelde water gaat weer de bodem in via de andere put. Deze waterpomp heeft wel een flink prijskaartje. Dit type wordt vooral gebruikt voor een groep woningen of een groot bedrijfspand.
  • Bodem/water-warmtepomp: Een bodem/water-warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. De warmte die de vloeistof opneemt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit. De aanschaf en installatie van een bodem/water-warmtepomp hebben net als de andere types ook een prijskaartje. Daarentegen heeft dit type waterpomp wel het beste rendement en kan deze warmtepomp de woning ook koelen zonder al te veel stroom te gebruiken.

Kan je een warmtepomp plaatsen in een appartement?

Ook in een appartement zijn de hybride of volledig elektrische lucht/water warmtepompen geschikt. Er is namelijk maar één vierkante meter nodig om de unit te plaatsen. Als je voldoet aan de onderstaande eisen, dan kom je in aanmerking voor een warmtepomp.

  • Een goed geïsoleerd appartement: denk aan spouwmuurisolatie, dubbelglas en dakisolatie. Vloerisolatie is een fijne bijkomstigheid, maar niet noodzakelijk.
  • Geen traditionele radiatoren, luchtverwarming of convectorputten.
  • Je hebt ruimte (één vierkante meter) voor een buitenunit en een binnenunit bij de huidige cv-ketel.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Een warmtepomp is duurzaam en je bespaart er uiteindelijk een hoop mee op je energierekening. Toch is het aanschaffen van een warmtepomp best duur. Een hybride warmtepomp kost meestal tussen de 4.000 en 7.000 euro euro. De installatie zit daarbij inbegrepen, maar de cv-ketel nog niet. De kosten van all-electric warmtepomp liggen tussen de 6.500 en 19.500 euro.

Ondanks dat je deze prijs er dus ooit uithaalt, is de overstap voor velen niet zomaar te doen. Daarom komt het kabinet met een subsidie. Tot 2030 kunnen woningeigenaren dertig procent van de kosten vergoed krijgen om een nieuwe warmte-installatie aan te schaffen. Tot 2030 trekt het kabinet elk jaar 150 miljoen euro hiervoor uit.

Werkt een warmtepomp bij erg koude temperaturen?

Ook in de winter kan een warmtepomp nog genoeg warmte afgeven. Wel moet het apparaat bij zeer koude temperaturen harder werken en dan verbruikt hij dus meer energie. Dit is weer te vergelijken met een koelkast op een warme zomerdag. Die moet dan ook een tandje bijschakelen om je eten koel te houden. Dus ook bij temperaturen onder het vriespunt hoef je niet bang te zijn dat de warmtepomp het gaat begeven.

Bron | Kemkens, Consumentenbond, Vaillant, Milieucentraal, Voltalimburg

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden