null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alleen zo maak je je oven écht goed schoon

Een vieze oven maakt het eten dat je erin bereidt er niet lekkerder op. Zonde van de noeste arbeid die je voor de ovenschotel of taart hebt verricht. Het advies is: geregeld schoonmaken die oven. Maar hoe doe je dat goed?

Je kunt je oven het best zo goed mogelijk reinigen voordat je er een nieuw gerecht in bereidt. En dan is het zaak je oven schoon te hóúden. Zo doe je dat:

Eén keer per maand

Volgens Carolyn Forte, directeur van de Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, zou je je oven twee à drie keer per jaar grondig schoon moeten maken. Daarnaast moet je er minstens één keer per maand een doekje doorheen halen, of wanneer je oven er vies uit gaat zien.

Binnenkant van de oven

Veeg etensresten eerst zo veel mogelijk weg met een vochtige spons of doek. Gebruik bij hardnekkige vlekken extra schoonmaakmiddel. Ook kun je wat zout op de etensresten strooien, daarmee absorbeer je het vuil. Heb je een zelfreinigende oven? Zet die functie aan nádat je de etensresten hebt weggeveegd. Een zelfreinigende oven kan zulke hoge temperaturen bereiken, dat aangekoekte etensresten tot as worden verbrand. Houd rekening met eventuele rooklucht en pas op dat je je vingers niet verbrandt.

Aangekoekte etensresten

Willen die kaasresten en dat zwartgeblakerde bladerdeeg maar niet uit je oven komen? Probeer ze dan met een hete, natte doek los te weken. Gebruik er eventueel wat vetreiniger bij. Ga er vervolgens voorzichtig met een schuursponsje overheen.

Citroen

Een andere tip is om een hittebestendig schaaltje met water en citroenschijfjes in de opgewarmde oven te zetten. Citroen bevat zuren die een antibacteriële, desinfecterende en ontvettende werking hebben. Citroen weekt aangekoekt vet los en laat je oven bovendien fris ruiken.

Ovenrooster

Haal het rooster uit de oven, zodat je het rondom kunt schoonmaken. Was het rooster in een warm sopje en verwijder aangekoekte etensresten met een schuursponsje. Spoel het rooster af, laat het drogen en schuif het dan weer terug de oven in.

Buitenkant

Net zoals de binnenkant van je oven, kun je de ovendeur het best schoonvegen met een zachte spons of doek. Spray daarna wat glasreiniger op de deur om de strepen te verwijderen.

Pannen afdekken en bakpapier

Voorkomen is beter dan genezen. Leg daarom bakpapier op het onderste rooster wanneer je bakt, zodat spetters en vet worden opgevangen. Toch vlekken in de oven na het bakken? Veeg die dan zo snel mogelijk weg, om te voorkomen dat ze aankoeken. Let op: doe dit alleen als de oven enigszins is afgekoeld, anders verbrand je je vingers!

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden