null Beeld

Alexandra over documentaire Oliver Sacks: ‘Hij was een omstreden, briljante wetenschapper’

Heb je ooit het bijzondere verhaal van de Engelse neuroloog Oliver Sacks gehoord? Over zijn onconventionele en af en toe omstreden leven is nu een prachtige documentaire gemaakt: Oliver Sacks - His Own Life.

Door een gebeurtenis in zijn jeugd leerde Sacks (Londen, 1933 - New York, 2015) op een bepaalde manier met zijn patiënten omgaan. Hij had veel empathie voor hen en wilde echt weten wie ze waren. Hun levensverhalen en hoe hij als neuroloog tegen hun ziektebeeld aankeek, verwerkte hij in vele boeken, waaronder De man die zijn vrouw voor een hoed hield. In dit boek vertelt Oliver Sacks de verhalen van mensen die hun herinneringen kwijt zijn en niet langer in staat zijn om geliefden of alledaagse voorwerpen te herkennen. Ook schreef hij het boek Awakenings, wat later verfilmd is met Robin Williams en Robert de Niro in de hoofdrol. In dit boek schreef hij over zijn tijd in een kliniek in New York, waar hij L-DOPA toediende aan een groep overlevenden van een slaapziekte-epidemie in de jaren ‘20.

En nu is er een prachtige documentaire gemaakt, een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over hem: Oliver Sacks - His Own Life. Hij was een innemende, grappige, onconventionele en daarom ook af en toe omstreden briljante wetenschapper. De documentaire draait vanaf 12 augustus in de bioscoop.

Win: 3x het boek 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield'

Wij geven 3 exemplaren van De man die zijn vrouw voor een hoed hield weg. Winnen? Vul het formulier in, meld je aan voor de nieuwsbrief en maak kans!

Alexandra Holscher

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 23). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden