Margriet logo
Alexandra kijkt The Rescue: ‘Ik wist hoe het af zou lopen, maar zat toch op het puntje van mijn stoel’ Beeld Beeld | The Rescue - National Geographic
Beeld Beeld | The Rescue - National Geographic

Alexandra kijkt The Rescue: ‘Ik wist hoe het af zou lopen, maar zat toch op het puntje van mijn stoel’

Weet je nog? In 2018 hoorden we ineens op het nieuws iets over een Thais voetbalteam, dat vast was komen te zitten in een kilometerslange grot. Vanwege de moesson zou de grot binnenkort onderlopen met water. Een paar weken lang hielden mensen de adem in… hoe zou dit aflopen?

Margriet-eindredacteur Alexandra bekeek de nieuwe film The Rescue, die gaat over die reddingsoperatie van die Thaise jongetjes met hun coach, die steeds verder de grot ingaan, op de vlucht voor het regenwater.

The Rescue Beeld Beeld | The Rescue - National Geographic
Beeld Beeld | The Rescue - National Geographic

The Rescue

Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos, terwijl de jongetjes steeds meer in gevaar komen. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder. Behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd. Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als een van de weinigen op de wereld de sport van het grotduiken. Een bizarre en gevaarlijke hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen in een omgeving die de meeste mensen een acute paniekaanval zou bezorgen.

Puntje van mijn stoel

De filmmakers kregen toegang tot het ter plekke gefilmde materiaal en maakten er met getuigenverslagen en interviews een superspannende en aangrijpende documentaire van. Ook al wist ik hoe het af zou lopen, ik zat echt op het puntje van mijn stoel. Aanrader!

The Rescue is een nieuwe productie van National Geographic Documentary Films en de meervoudig bekroonde filmmakers E. Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin, die ook Free solo maakten, een Oscarwinnende film. Vanaf 11 november in de bioscoop!

Over Alexandra Holscher

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 23). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | National Geographic – The Rescue

Alexandra HolscherBeeld | The Rescue - National Geographic

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden