A-ha the movie Beeld A-ha the movie
Beeld A-ha the movie

Alexandra keek A-ha the movie: ‘Veel méér dan ‘Take on me’’

Onlangs zag ik de documentaire A-ha the movie, over de Noorse band A-ha die halverwege de jaren 80 in één klap beroemd werd met het nummer Take on me. Waarschijnlijk zie je meteen die clip voor je: de knappe zanger Morten die een meisje aan de hand zijn getekende wereld mee in neemt.

Het nummer zorgde voor de doorbraak en de bekendheid waar ze al zo lang op wachtten en zo hard voor gewerkt hadden. Twee leden van de band, Magne Furuholmenen en Pål Waktaar-Savoy, waren al vrienden toen ze nog op de lagere school zaten, zien we in de docu. Ze begonnen samen met Morten Harket als zanger een bandje. T

oen de roem uitbleef, besloten de drie jongens te vertrekken naar Londen. Daar zou het gebeuren, daar zouden ze ontdekt worden. Tijden van letterlijk honger en armoe volgden, maar uiteindelijk lukte het toch. Een van de jongens zegt over deze periode: “We hadden geen plan B. Als je dat hebt, dan vind je plan A dus niet helemaal goed, en ga je dat ook niet bereiken. Wij hebben gewoon alleen plan A: doorbreken.”

James Bond

En toen ging het hard. De jongens zagen er goed uit en met de sexy Morten als boegbeeld werden ze al snel tieneridolen met honderden gillende fans. Dat bekendheid een keerzijde heeft, zien we ook hier weer. Interessant vond ik het om te zien hoe de weg naar de roem verliep en hoe het eigenlijk niet zo ging zoals ze gehoopt hadden. Zij zagen zichzelf als goede muzikanten, rocksterren, en zeker niet alleen tieneridolen. Maar dat is wel wat de media ervan maakten.

Door de jaren heen bewezen ze zich overigens absoluut als goede muzikanten. Vele albums en hits volgden, ze schreven zelfs een nummer voor de James Bondfilm The living daylights. En nog altijd maken ze muziek en treden ze op. Helaas is dat niet: gezellig in een busje met de hele band, maar ieder in een eigen auto op weg naar het concert. Wat daar de oorzaak van is, zie je in deze interessante film die geen moment verveelt.

A-ha the movie draait vanaf 28 april in de bioscoop!

Kijk hier nog even de beroemde clip, getekend door Steve Barron.

A-ha the movie Beeld A-ha the movie
Beeld A-ha the movie
Alexandra HolscherA-ha the movie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden