Airfryer Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Airfryer, frituurpan of oven: dit is het meest zuinig (en goedkoop)

Als je iets lekkers klaar wilt maken kun je dat op meerdere manieren doen. Als je friet gaat bakken kun je dat in een frituurpan doen, maar net zo goed in een oven of airfryer. We vertellen je wat de zuinigste en goedkoopste manier is.

Verschil airfryer en (hetelucht)oven

Een airfryer zorgt ervoor dat je friet (of ander gebakken voedsel) een stuk knapperiger wordt dan in een oven. Als je het zo bekijkt lijkt een airfryer eerder op een frituurpan dan op een oven. Ook duurt het bereiden van je eten veel korter in een airfryer, zo rond de twee of drie minuten. Het ligt er wel aan welk model je hebt, want de oudere varianten moeten nog voorverwarmd worden en de nieuwere niet.

Je bent sowieso meer tijd kwijt als je de oven gebruikt: dan kun je al snel rekenen op tien minuten of meer. Nu vraag je jezelf misschien af of een oven nog wel nodig is. Het antwoord is: ja. De airfryer werkt namelijk toch nét even anders en dat zorgt er ook voor dat er andere resultaten worden behaald met het bakken. Als je een taart wilt bakken of zin hebt in een ovenschotel van goede kwaliteit, kun je beter voor de oven kiezen. In een oven kun je bovendien veel meer kwijt dan in een airfryer. Als we kijken naar het energieverbruik van beide apparaten maakt het qua kosten niet ontzettend veel uit welke je kiest. Toch gebruikt de airfryer wat minder energie dan een oven omdat je het apparaat minder lang hoeft te gebruiken per bereiding.

Airfryer of frituurpan: dit is het zuinigst en goedkoopst

Als we kijken naar het verschil tussen de airfryer en de frituurpan zien we allereerst het verschil in de prijs: een frituurpan is goedkoper om aan te schaffen dan een airfryer. Ook smaken de snacks die je in een frituurpan doet vaak meer zoals je ze van de snackbar kent. Tegenhanger is wel dat het frituurvet erg ongezond voor je is en dat het ook gevaarlijk kan zijn: als je het niet vaak genoeg ververst, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Als het gaat om duurzaamheid en je energierekening omlaag krijgen, kun je toch het beste kiezen voor een airfryer. De frituurpan is misschien goedkoper om aan te schaffen, maar gebruikt de meeste energie van de drie opties. De goedkoopste en zuinigste manier is uiteindelijk dus niet de frituurpan of oven, maar maaltijden bereiden in de airfryer.

Bron | BNN Vara, Frituurgezond, 24 Kitchen

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden