Volgens onderzoekers is een ventilator beter dan een airconditioner. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Airconditioner of ventilator? Dít raden onderzoekers aan

Nu de zon zich weer vaker laat zien en de temperaturen stijgen, wordt het ook weer warmer in de huizen. Veel mensen hebben tegenwoordig een airconditioner die vooral ‘s zomers op volle toeren draait. Maar is een airco eigenlijk wel de beste optie om de temperatuur aangenamer te maken? Of kun je beter kiezen voor een ventilator?

Airconditioner of ventilator: dit is wat Australische onderzoekers aanraden.

Energieverbruik en CO2

Wereldwijd stijgt de temperatuur, waardoor steeds meer mensen een airconditioner aanschaffen voor wat meer verkoeling tijdens de warme dagen. Helaas zorgen airco’s ook voor een hoog energieverbruik en uiteindelijk voor meer CO2 uitstoot, waardoor de temperaturen steeds meer omhoog gaan. Voor Australische onderzoekers werd het daarom tijd om uit te zoeken of airco’s eigenlijk wel zo effectief zijn en of ventilatoren een beter alternatief zijn.

Ventilatoren

De resultaten van het onderzoek laten zien dat elektrische ventilatoren een effectievere en duurzamere optie zijn dan airco’s. Het blijkt zelfs dat ventilatoren de drempel waarop de temperatuur onprettig is voor mensen, met drie tot vier graden kunnen verhogen dan wanneer er alleen airco’s worden gebruikt. Dat wordt ook wel ‘thermisch comfort,’ wat aangeeft hoe prettig je je voelt in een omgeving.

Verplaatsing van lucht

Hoe het komt dat ventilatoren verkoelender werken dan airco’s? Dat is eigenlijk heel simpel: ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht in een ruimte sneller gaat bewegen. Deze lucht gaat hierdoor ook snel over je huid, waardoor je de warmte sneller verliest. Airco’s verlagen de omgevingstemperatuur, maar zorgen voor weinig verplaatsing van de lucht en een hoger verbruik van elektriciteit.

Australië versus Nederland

Doordat het om een Australisch onderzoek gaat kunnen we het niet direct linken aan de Nederlandse temperaturen. De temperaturen in Australië zijn namelijk een stuk hoger dan wij gewend zijn. Maar volgens Nederlandse Coen Bongers van het Radboudumc, die meewerkte aan het onderzoek is er wel wat te zeggen over de situatie in Nederland.

“Ook hier stijgt de gemiddelde temperatuur en neemt de verkoop van airconditionings toe. Hoe we ons voelen in bepaalde omstandigheden komt overeen, of we nu in Nederland of Australië wonen. Dus ook hier maakt het wel degelijk een verschil wanneer je de airco in gaat schakelen. Met een gewone ventilator bij de hand, hoeft ie minder snel en minder hoog aan.”

Bron | Radboudumc

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden