Deze boodschappen zijn het meest gestegen in prijs. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ai! Deze boodschappen stegen in 2022 het meest in prijs (en dit is waarom)

Bij de kassa in de supermarkt is het misschien even schrikken als je het bedrag ziet dat je moet afrekenen. Vrijwel alle producten zijn het afgelopen jaar in prijs gestegen, maar sommige steken daar met kop en schouders bovenuit. Welke zijn dat en waarom zijn ze in 2022 opeens zoveel duurder geworden?

We zetten het op een rij.

Welke producten stegen het meest in prijs?

Een van de producten uit de supermarkt die nu veel meer kosten dan vorig jaar is boter. Dat heeft alles te maken met de droge zomer in 2022 waardoor het voer voor de koeien van mindere kwaliteit was. Daardoor gaven de koeien minder melk en zat er minder vet in de melk, dat nodig is om boter te maken. Dit zorgde ervoor dat het aanbod van melkvet kleiner werd dan de vraag, wat de hogere prijzen tot gevolg heeft. Ook de stijgende prijzen van energie, graan en kunstmest zijn redenen waarom boter duurder is geworden. Een voorbeeld: ongezouten biologische roomboter van de Albert Heijn kostte vorig jaar € 2,49 en nu € 3,29.

Koffie

Koffieplantages komen in de problemen door de klimaatverandering: veel oogsten mislukken. Dat komt door lange periodes van droogte of doordat het soms juist niet warm genoeg en veel te nat is. Door de vele mislukte oogsten zal de prijs van koffie waarschijnlijk alleen maar blijven stijgen. Dit zie je ook terug in de winkels: L’OR Espresso ristretto capsules, 20 cups, kostte vorig jaar bij Albert Heijn € 5,85 en nu € 7,99.

Spaghetti

Ook spaghetti is flink duurder geworden in 2022. Dat komt door de graanprijzen. Oekraïne en Rusland exporteren veel graan en er ligt dan ook veel graan opgeslagen in Oekraïne. Door de oorlog is het veel lastiger geworden om dit graan te exporteren. Dat kun je terugzien in de prijzen van de supermarkt: G’woon Spaghetti volkoren bij Coop kostte vorig jaar nog € 0,50 en is nu meer dan verdubbeld in prijs: € 1,19.

Voer voor je huisdieren

Heb je een hond of kat? Dan heb je waarschijnlijk allang gemerkt dat het voer flink in prijs is gestegen. Dat komt door de coronacrisis. Dierenvoer wordt gemaakt van restafval van vlees. De sluiting van de horeca (door de lockdown) zorgde voor minder vraag naar vlees waardoor er ook minder restafval was. Tegelijkertijd kozen steeds meer mensen voor een hond of kat door corona. Hierdoor groeide de vraag naar dierenvoer en kon het aanbod dat niet meer aan. De prijs van diervoer ging daarom omhoog. Een blikje kattenvoer van de Jumbo (Brokken in saus met rund & lever van 405 gram) kostte vorig jaar € 0,37 cent en nu € 0,69 cent.

Olijfolie

Net als bij koffie heeft de stijgende prijs van olijfolie te maken met mislukte oogsten door de klimaatverandering. Er waren minder olijven en deze waren bovendien een stuk kleiner. Wat ook meespeelt is een grotere vraag naar olijfolie. Veel mensen gebruikten zonnebloemolie, die uit Oekraïne komt. De export stond stil en daardoor werd dit product schaars. Als alternatief werd olijfolie gebruikt, waardoor de vraag daarnaar bleef stijgen. Dat zorgde voor een tekort aan olijfolie en daardoor steeg de prijs. Bij Aldi kon je vorig jaar nog extra vergine olijfolie kopen voor € 4,99, maar nu moet je daar € 6,49 voor neertellen.

Vlees

Je hebt het waarschijnlijk allang gemerkt in de supermarkt: vlees is veel duurder geworden. Om precies te zijn: 16 procent in 2022. Over de hele wereld is er minder aanbod van vlees en dat zorgt voor stijgende prijzen. Ook kip is duurder geworden, omdat supermarkten alleen nog maar Beter Leven-kip mogen verkopen. Dat de prijzen voor vlees gestegen zijn, is wel duidelijk. Zin in biefstuk? Voor een stuk van 250 gram Buitengewoon biefstuk Black Angus betaalde je vorig jaar bij Hoogvliet nog € 6,63. Nu is dat € 8,25.

Blik erwten

De stijgende energieprijzen voelen we allemaal. Zo ook de producenten van groenten in blik. Om groenten in te blikken is er verhitting nodig en dat kost veel energie. HAK besluit daarom om in januari zes weken de productie stop te zetten: de energierekening wordt te hoog om dit de gehele winter voort te zetten. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn ook de prijzen voor metaal omhoog gegaan. Daardoor is het nu duurder geworden om een blikje te maken. Dat zie je ook terug in de winkel: bij de PLUS betaalde je vorig jaar nog € 0,98 voor een blik erwten en nu € 1,29.

Bron | RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden