Weerapps geven soms verschillende weersverwachtingen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: hierdoor voorspellen weerapps het weer soms verschillend

Heb je een barbecue, wandeling of fietstocht gepland? Grote kans dat je dan het weer checkt via een weerapp. Hierop vind je gemakkelijk terug hoe warm het wordt en of er regen of onweer in aantocht is. Er zijn enorm veel verschillende weerapps, maar soms komt het voor dat ze allemaal een verschillende weersverwachting geven. Waardoor komt dat eigenlijk?

Verschillende weermodellen

Om een voorspelling te kunnen geven van het weer, gebruiken meteorologen gebruik van weermodellen van weerinstituten. Twee belangrijke modellen zijn het European Centra for Medium-Range Weather Forecast (ECMRWF) en de Amerikaanse National Weather Service (NWS). Ze gebruiken krachtige computers die data verzamelen van satellieten en weerstations. Na een wiskundige berekening komt er uiteindelijk een weermodel uit waarmee uiteindelijk het weer kan worden voorspeld. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met natuurkundige processen zoals luchtstromen.

Betrouwbaarheid

Het Europese weermodel kijkt tien dagen vooruit en het Amerikaanse model zestien dagen. Hoe verder er vooruit wordt gekeken, hoe minder betrouwbaar de gegevens worden. De Europese en de Amerikaanse instituten gebruiken niet dezelfde meetstations, waardoor de gegevens verschillend kunnen zijn. Maar over het algemeen kan worden gezegd dat het Europese Weermodel het meest accuraat is.

Welke weermodellen gebruiken de weerapps?

Vaak is het zo dat weerapps één van de beide weermodellen gebruiken. Hierdoor verschillen de voorspellingen in de apps dus van elkaar. Buienradar maakt bijvoorbeeld gebruik van Meteoblue, een weermodel uit Zwitserland. Apple en Google gebruiken het Amerikaanse model en Weeronline gebruikt beide modellen. Verder wordt er ook gekeken naar de verschillende plaatsen. Plaatsen die aan het water liggen zijn over het algemeen kouder en boven zandgronden kan het weer anders zijn.

Bron | Max Vandaag

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden