goedkeuringskrul Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

Aha: hier komt de bekende (en typisch Nederlandse) goedkeuringskrul vandaan

Goed antwoord? Krul. Taak afgerond? Krul. Elke Nederlander is bekend met de goedkeuringskrul. Je staat er misschien niet bij stil, maar dit symbool is hartstikke Hollands. Zó is hij ontstaan.

Je kent ‘m vast wel: de goedkeuringskrul. En waarschijnlijk geeft hij ook meteen een fijn gevoel, want de krul wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iets goed of afgerond is. Wat je misschien niet wist, is dat de goedkeuringskrul hartstikke Nederlands is. We zijn zelfs de enige mensen die het symbool gebruiken.

Goedkeuringskrul

Waar komt de goedkeuringskrul eigenlijk vandaan? Daarvoor gaan we terug in de tijd. Het welbekende symbool vindt z’n oorsprong hoogstwaarschijnlijk in de 19e eeuw. De krul zou een snel geschreven ‘g’ zijn, die aangaf dat iets ‘goed’ of ‘gezien’ was. Inmiddels kennen wij het krabbeltje als de goedkeuringskrul. Dat het oorspronkelijk een ‘g’ was, is trouwens niet honderd procent zeker, want daar is in historische boeken weinig over terug te vinden.

Krul of vinkje

Je staat er misschien niet bij stil, maar we zijn – voor zover bekend – het enige land dat een goedkeuringskrul gebruikt om iets goed te keuren. Ook in voormalig Nederlandse koloniën is de krul niet terug te vinden. In veel andere landen gebruiken ze in plaats van de krul een vinkje om aan te geven dat iets goed of voltooid is. Ook dat symbool komt van het woord ‘gezien’, maar dan in het Latijns: ‘vindit’. In Nederland komt de goedkeuringskrul vooral op de basisschool voor, om bij een toets aan te geven dat een antwoord juist is. Ook wij gebruiken in veel situaties het vinkje. Denk maar aan de taken die je van een to-do-lijst afvinkt. Opvallend: het vinkje is op de computer een officieel symbool, maar de krul niet. Er bestaat (helaas) ook geen emoji van een krul.

Mooi stukje cultuur, toch?

Bron | LINDA.

Maike AbmaPrivébeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden