pubers niet luisteren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Aha: dít is waarom pubers niet naar hun moeder luisteren

Kamer opruimen, op tijd thuiskomen, huiswerk maken: de meeste tieners hebben er lak aan. Waarom luisteren pubers zo slecht naar hun moeder? Nou, daar hebben wetenschappers een heel interessante verklaring voor.

Hint: ze kunnen er niets aan doen.

Waarom pubers niet luisteren

Je had misschien al een vermoeden, maar wetenschappers van de universiteit in Stanford bevestigen het nu: het brein van een puber werkt anders dan dat van een jong kind. Die laatste groep is vooral gefocust op de stem van hun moeder, terwijl pubers juist beter luisteren naar onbekende stemmen. Uit MRI-scans blijkt zelfs dat het beloningscentrum van pubers, en dan vooral bij dertien- en veertienjarigen, door nieuwe stemmen meer geprikkeld wordt. Het proces van onafhankelijk worden, kan hierdoor versnellen. “Het zorgt ervoor dat tieners gemakkelijker verbindingen kunnen leggen met mensen buiten hun eigen gezinnen”, vertelt onderzoeker Vinon Menon aan Scientias. “Dit helpt hen om de wereld te verkennen.”

Geprikkeld door onbekende stemmen

Wetenschappers ontdekten dit biologische proces door tieners in de leeftijd van 13 tot 16,5 jaar verschillende stemmen en geluiden te laten horen. Zo speelden ze stemmen van moeders af, maar ook niet-sociale geluiden, zoals het geluid van een vaatwasser. Tijdens het afspelen zagen de onderzoekers, met behulp van een MRI-scanner, verschillende hersengebieden oplichten. Opvallend: het horen van onbekende stemmen zorgde bij tieners voor meer activiteit in het beloningsverwerkingssysteem. Dit systeem speelt een rol bij positieve belevingen, zoals verlangen, passie en motivatie, maar ook verliefdheid. Er werd ook meer activiteit gemeten in de ventromediale prefrontale cortex, een hersengebied dat zich bezighoudt met besluitvorming en persoonlijkheid.

Neurobiologische veranderingen

Dus als je je voor de zoveelste keer afvraagt waarom pubers niet luisteren: ze kunnen er niets aan doen. Het gedrag komt nu eenmaal voort uit neurobiologische veranderingen. “Als tieners tegen hun ouders ingaan of niet luisteren, dan komt dit omdat ze meer aandacht besteden aan stemmen buiten het gezin”, vertelt Menon. Een beetje meer begrip tonen, dus.

Bron | Scientias

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden