Aha: dít is waarom je jezelf mooier vindt in de spiegel dan op een foto
Je kent het gevoel vast ook wel: je denkt dat je er fantastisch uitziet als je in spiegel kijkt, maar wanneer je dan een foto van jezelf maakt... is het resultaat naar jouw smaak misschien tot minder. Je ziet er ineens héél anders uit. Hoe komt het toch dat we onszelf mooier vinden in de spiegel dan op een foto?
En in deze coronatijd waarin we een stuk vaker videobellen, blijk je er ook daar weer nét anders uit te zien dan je in de spiegel ziet.
Spiegelbeeld
Het blijkt eigenlijk een best simpele reden te hebben. Als je in de spiegel kijkt zie je jezelf in – de naam zegt het al – spiegelbeeld. Een weerspiegelde weergave van hoe je gezicht eruit ziet, dus. Omdat wij onszelf tijdens het tandenpoetsen, tijdens het handen van onze wassen en bij het opmaken steeds op die manier zien, is dat hoe we denken dat wij er voor de buitenwereld uitzien. Het beeld dat je van jezelf in je hoofd hebt, is dus eigenlijk het spiegelbeeld van wat anderen zien.
Lees ook
Benieuwd hoe jouw stem voor anderen klinkt? Hoor het met dít trucje
Foto niet gespiegeld
En als je op de foto staat, zie je zelf dus zoals anderen je zien: níet gespiegeld. En dat kan een flinke verrassing zijn, als je jezelf eigenlijk alleen maar andersom ziet. Dat is te verklaren met een theorie ontwikkeld in de jaren zestig, het mere-exposure-concept van psycholoog Robert Zajonc. Die theorie zegt dat omdat we onszelf zo vaak gespiegeld zien, dát is waar we aan gewend raken. Dat beeld ervaren we dan als ‘gunstig’ en ‘prettig', iets anders vinden we oncomfortabel. Omdat dat beeld zó anders voelt voor ons, vinden we onszelf dus vaak mooier in de spiegel dan op een foto. En met je webcam werkt het net zo: die laat ook een ander beeld zien dan je gewend bent, en daarom kan het misschien ongemakkelijk zijn om jezelf te zien tijdens het videobellen.
Andere oorzaken
Daarnaast zijn er nog wat andere dingen die een rol spelen. Zo zie je jezelf als bewegend beeld in de spiegel, en is een foto een momentopname waar je stil op staat. Ook dat kan zorgen dat je jezelf mooier vindt in de spiegel dan op een foto: je kan namelijk je pose meteen aanpassen wanneer je ziet dat die niet zo flatteus is. Ook zijn we bijna allemaal niet symmetrisch. In de spiegel zien we dat vaak niet zo, maar als de foto het dan andersom laat zien valt het je ineens wél op dat je ene oog net wat groter is dan de ander. Of dat je oren oneven zijn, of dat die moedervlek tóch aan de andere kant van je gezicht zit. Heel normaal allemaal dus, om je zo te voelen wanneer je een foto ziet.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Brightside
Beeld | iStock