zout eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: dít is dus waarom je zo vaak zin hebt in zout eten

Chips, kaas, bitterballen: als we ’s avonds op de bank zitten, grijpen we vaak naar een zoute snack. Hoe komt het eigenlijk dat we zo snakken naar zout eten? We zetten een aantal redenen op een rij.

Goed om te weten: in de meeste gevallen kun je iets tegen die craving doen.

1. Je bent gestrest

Last van stress? Dan kun je vaker zin hebben in ongezonde, zoute snacks. Stress kan hongersignalen bij sommige mensen stopzetten, maar bij anderen juist versterken. Dit heeft invloed op de manier waarop je bijnieren de inname van zout (natrium) reguleren. Het gevolg is een verhoogde behoefte aan zout. Je bijnieren houden zich ook bezig met het produceren en afgeven van het stresshormoon cortisol. Als je gestrest bent, kun je door dit hormoon vaker zin hebben in zout.

2. Je hebt gesport

Na een wandeling of workout extra veel zin om te snaaien? Dat is niet zo gek. Natrium verlaat je lichaam namelijk doormiddel van zweten. Om dat verlies te compenseren, kun je na een flinke inspanning enorm snakken naar zout eten. Je kunt een sportdrankje met elektrolyten, een verzamelnaam voor zouten, drinken om dat aan te vullen, maar het aanhouden van een gebalanceerd voedingspatroon is een betere keuze.

3. Je drinkt te weinig water

Soms denk je honger te hebben, terwijl je lichaam eigenlijk hydratatie nodig heeft. En ook uitdroging kan je behoefte aan zoute producten vergroten. Om te voorkomen dat je dorst verwart voor honger, is het verstandig om voldoende te drinken. Zeker tijdens en na een activiteit waarbij je veel gezweet hebt.

4. Je bent moe

Het klinkt logisch: als je moe bent, heb je meer moeite om een ongezonde snack te weerstaan. Vermoeidheid kan invloed hebben op de hormonen cortisol, leptine (verzadigingshormoon), ghreline (hongerhormoon) en serotonine (gelukshormoon), waardoor je verlangt naar zout eten. Het geeft je nu eenmaal een fijn gevoel. Je nachtrust verbeteren? Deze tips helpen je op weg.

5. Het is een gewoonte

Merk je dat je ’s avonds bijna op de automatische piloot naar een zak chips grijpt? Dan spreken we van een gewoonte. Ook verveling kan ervoor zorgen dat je sneller snackt. Het klinkt simpel, maar probeer een ongezonde snack te vervangen door een gezonder alternatief.

6. Er is een medische oorzaak

In de meeste gevallen is een factor uit je leefstijl de reden dat je naar zout eten snakt. Maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Zo kan de ziekte van Addison, waarbij sprake is van een ontsteking in de bijnieren, je trek in zoute producten verhogen. Ook het premenstrueel syndroom (PMS) kan hiervoor zorgen. Twijfel je of je zoutcraving een medische oorzaak heeft? Neem dan contact op met je huisarts. Of genen ook een rol spelen in onze behoefte aan zout is nog niet bekend. Wel is het zo dat je smaakpapillen en -gevoeligheid deels wordt bepaald door je genen.

Bron | RealSimple

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden